Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Unatoč dugogodišnjem lovačkom iskustvu 82-godišnji lovac iz Rijeke jedva je izvukao živu glavu kada ga je u šumi napala medvjedica.


Najvjerojatnije se osjetila ugroženom jer je s njom bilo mladunče. Uznemirujući poziv lovac Miroslav Dabo prvo je primio od sina ozlijeđenog lovca. Kad je stigao na mjesto nesreće, imao je što za vidjeti. 'noga  mu je bila ozlijeđena, to je sve bilo pokidano meso. Tu su rupe bile kao da ga je netko klipom kukuruza izbo. Imao je ranjenu glavu i ruke. Da nije podigao ruku, medvjedica bi mu vjerojatno otkinula glavu', ispričao je.

Vezani članci Lovac, ilustracija Lovac upucao psa pa nazvao njegova vlasnika: "Poklao mi je 10 kokoši" Medvjed u trgovini Iš'o medo u dućan: Osim što nije rekao dobar dan, pojeo je slatkiše i dobro prestrašio kupce

Na sreću, nesretni se lovac trenutačno ne nalazi u životnoj opasnosti. 'Za 3 do 5 dana planiramo drugu operaciju i to na lijevoj natkoljenici. Trebat će pokriti defekte mekoga tkiva sa kožom koja će se uzeti s drugih mjesta na tijelu', objasnio je liječnik Hrvoje Štalekar, pročelnik Zavoda za traumatologiju KBC-a Rijeka.

Sve više i više medvjeda

Iako na području Židovja medvjedi su bili tek rijetka pojava, u posljednjih nekoliko godina sve ih je više. Ne smatra se da je njihovo stanište ovdje na ovim predjelima kao što to imaju u Gorskom kotaru. Ove su šume iznimno drage i šetačima i ljubiteljima prirode. Pri eventualnome susretu nikako ne bi trebalo životinji privlačiti pozornost.

'Treba se pokušat vratiti natrag od njega, ništa ne reagirat i ne pokazat strah, jer on će vjerojatno napast ako ga se prestraši', poručio je lovac Alojz Rubil. Posebno su opasne, a to se pokazalo i u ovome slučaju, ženke s mladuncima. Toplo vrijeme medvjede još nije potjeralo na zimski san. Stoga, oprez.