Mrežnica
Mrežnica Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Pixsell

Zbog nedavnih tragičnih slučajeva utapanja, iz Hrvatskog crvenog križa šalju apel svim kupačima. Upozoravaju, među ostalim, na plivanje u rijekama gdje treba posebno paziti.


Plivati u rijekama je opasnije i teže nego u moru. U rijekama vrebaju brojne opasnosti poput strujanja, promjene vodostaja i predmeta u vodi za koje je lako zapeti.

Bitan faktor je i temperatura koja je znatno niža od temperature mora pa bi svakako trebalo izbjegavati nagle ulaske.

Vezani članci Nevrijeme, Ilustracija Narančasti alarm upaljen za osječku regiju: "Budite spremni na veliku štetu" Velebit "Planina rijetko oprašta greške, sve može biti kobno": HGSS uputio važno upozorenje planinarima

"Nitko nije potpuno siguran u vodi, ali dobro znanje plivanja omogućava ipak sigurniji boravak u vodenoj sredini pa je važno da svaka osoba bude svjesna svojih plivačkih sposobnosti te da samu sebe ne izlaže opasnosti.

Postoje ljudi kod kojih je dodatan oprez nužan, a to su osobe s kroničnim zdravstvenim tegobama, kao i tinejdžeri zbog sklonosti dokazivanju i precjenjivanju vlastitih sposobnosti.

Hrvatski Crveni križ posebno želi skrenuti pozornost na razliku između plivanja u slanoj i slatkoj vodi. Treba znati kako je teže plivati u slatkoj vodi zbog smanjene plovnosti pa je na takvim kupalištima potreban veći oprez.

Prilikom kupanja u rijekama treba pripaziti na riječne struje, promjene vodostaja, virove, sifone, brane, potopljene objekte i predmete. U jezerima opasnost predstavlja smanjena vidljivost, gusto raslinje, nagle promjene dubine i temperature te potopljeni predmeti.

Treba biti oprezan i kod kupanja u moru te izbjegavati mjesta izložena valovima, vjetrovima i jakim strujama. Pripaziti treba i kod ulaza u vodu, mjesta za skakanje, tobogana, molova i plovila.

Nezgode na plažama najčešće su izazvane nepraćenjem i nepridržavanjem uputa i znakova, nedovoljnim znanjem plivanja, rizičnim ponašanjem kupača, zlouporabom alkohola i opojnih sredstava, panikom, iscrpljenošću, temperaturnim razlikama i ozljedama ulaska u vodu ili u vodi te drugi.

Osobi koja se utapa treba što prije pružiti pomoć jer sam proces utapanja traje od 3 do 5 minuta te je stoga važno znati pružiti prvu pomoć. Ako u vodi uočite nekoga u nevolji, odmah zovite pomoć! Hrvatski Crveni križ podsjeća kako je za sigurno kupanje važno birati mjesta pod nadzorom spasioca", objavio je Crveni križ. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju