Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AFERA VJETROELEKTRANE

Plenković o Rimac: "Ako se utvrdi odgovornost za kazneni postupak, odgovarat će, tu joj neće pomoći ni ime ni prezime ni članstvo u stranci"

Krešimir Devčić
Krešimir Devčić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Krešimir Devčić Krešimir Devčić Foto: DNEVNIK.hr Ljubo Pavasović Visković Ljubo Pavasović Visković Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Grahovac Tomislav Grahovac Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Ćorić Tomislav Ćorić Foto: DNEVNIK.hr +2 Oleg Butković Galerija 1/7 >>
Na Predsjjedništvu HDZ-a danas se raspravljalo, između ostalog, i o stranačkoj sudbini Josipe Rimac.

Situaciju s Josipom Rimac nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a komentirao je premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

"Raspravili smo situaciju i koja se tiče Josipe Rimac i cijelog slučaja. Predsjedništvo je najoštrije osudilo te aktivnosti i zadužili smo županijske organizacije da hitno pokrenu stegovne postupke protiv svih involviranih. HDZ je privržen borbi protiv korupcije i ne želimo da ovakve situacije utječu na sliku o Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Svi oni moraju odgovarati, to su ljudi koji su to radili zbog profita. To su akti pojedinaca, nije plan organizacije", komentirao je Plenković.

"Ako se utvrdi odgovornost za kazneni postupak, odgovarat će, tu joj neće pomoći ni ime ni prezime ni članstvo u stranci. Mislim da bi bilo jako loše da netko tko radi za svoj račun... to je jednostavno nedopustivo. Svi koji budu pozvani na davanje iskaza u ovom slučaju, dat će ga", dodao je Plenković.

Očekujem da policija i DORH procesuiraju i korupciju vezanu uz SDP

Vezano uz aktivnosti "koruptivnog karaktera", Plenković je rekao i kako očekuje da policija i DORH procesuiraju i one koji su vezani uz SDP i npr. provođenje javnih nabava za Europsku predstavnicu kulture u Rijeci. "Očekujem isti aršin i za one koji su vezani za SDP u Rijeci", poručio je.

Na novinarski upit misli li da tu "nisu isti aršini", odgovorio je kako ih ne vidi do sada niti nekakve spektakularne akcije. Poručio je i kako se tu ne radi ni o kakvim napadima na pravosuđe već su to samo očekivanja.

Crveni križ pokrenuo postupak razrješenja

Hrvatski crveni križ pokrenuo je postupak razrješenja Josipe Rimac s funkcije potpredsjednice te organizacije. Kako je istaknuo predsjednik Josip Jelić, Rimac je od srednjoškolskih dana bila aktivistica udruge, a na funkciju je stupila prije tri godine tajnim glasanjem 142 delegata.

Naglasio je i da nije imala izvršnu funkciju, nije potpisivala ugovore, već je radila na promidžbi i provedbi humanitarnih aktivnosti. ''Mi smo jako osjetljivi na takve pojave jer je to nama nespojivo, barem dok se ne vidi sudski što će biti i kako će biti, ali u ovoj fazi je nespojivo da se obnaša funkcija, ne daj Bože, iz činjenica koje će iz toga proizaći da to bude točno. Ne bismo si nikad oprostili da u našim redovima netko takav postoji'', poručio je Jelić. 

USKOK planira ispitati 49 svjedoka

U istrazi protiv državne tajnice iz Ministarstva uprave Josipe Rimac i drugih 12 dužnosnika i poduzetnika osumnjičenih za niz malverzacija USKOK planira ispitati 49 svjedoka, a među njima su, doznajemo i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik u tom ministarstvu Tugomir Majdak, bliska premijerova suradnica u Vladi Tena Mišetić.

Rimac i preostalih šestero, kojima je određen istražni zatvor, imaju mogućnost žalbe sucu istrage na Županijskom sudu. U Remetincu su jer je sudac prihvatio prijedlog Uskoka da postoji opasnost od utjecaja na svjedoke.

"S tim da su ti svjedoci u odnosu na pojedine okrivlkjenike sad grupirani prema onome kako je Uskok, a s druge strane sudac koji je to prihvatio smatrao da bi ta opasnost mogla egzistirati", kazao je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

"Tko kaže da je to bilo mito i tko kaže da je itko išta radio, dakle - prerano je o tome govoriti, ne bi to u ovoj fazi postupka bilo primjereno", smatra odvjetnik Ante Sladića, Ljubo Pavasović Visković.

"Kad se donose akti upravnih tijela, rijetko kad da ih pojedinac donese, donose ga neka kolektivna tijela prema tome, nije ona sigurno mogla na taj način kako je to isprezentirano utjecati", rekao je odvjetnik Ružice Njavro, Tomislav Grahovac.

Most ministra Ćorića optužio za sukob interesa i pogodovanje

Most je ranije optužio ministra Tomislava Ćorića za sukob interesa i pogodovanje.

"Riječ je o rješenju utjecaja na okoliš sporne elektrane kod Knina. Ono je izdano 2017., no tadašnji Mostov ministar Slaven Dobrović nije ga htio potpisati. No Tomislav Ćorić koji ga je zamijenio, ga je potpisao, unatoč protivljenju dvije uprave unutar Ministarstva. Ministar Ćorić je na to rekao kako su dvije neovisne sudske instance potvrdile da je bio u pravu. Spominje se i možebitni sukob interesa. Hrvatska udruga lobista čija je zamjenica predsjednice supruga ministra Ćorića je lobirala. Ćorić kaže da njegova supruga ni ta udruga nikad nisu lobirali za vjetroelektranu. Da su govorili o važnosti promicanja lobiranja u Hrvatskoj, ali ne i za spornu vjetroelektranu", izvijestio je Jarak.

Ćorić je objasnio da je protiv rješenja bila Zelena akcija. Upravni sud je dao za pravo Ministarstvu zaštite okoliša. Tu odluku je potvrdio, kaže Ćorić, i Viši upravni sud.

"Nema govora o pogodovanju", rekao je ministar.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene