Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naš eko-dopisnik u akciji

"Crvena opasnost" na Plitvicama: Dok je ministar govorio, ja sam prošetao do još jedne zagađene lokacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi plan upravljanja Nacionalnim parkom Plitvička jezera za razdoblje od 2017. do 2027. godine predstavljen je globalno, a problemi su, nažalost, ostali lokalni i neriješeni. Donosimo snimku s još jedne lokacije gdje fekalije cure u prirodu, unutar NP Plitvička jezera.

Bilo mi je zadovoljstvo biti danas na predstavljanju projekta izrade novog Plana upravljanja Nacionalnim parkom Plitvička jezera za razdoblje od 2017. do 2027. godine, a čiji je jedan od sastavnih dijelova i Akcijski plan upravljanja posjetiteljima. U ovom slučaju nisam bio posjetitelj nego novinar pa nisam potpao pod utjecaj ovog plana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čudnovati 'repaš' u Korani Članovi udruge Zelene stope u akciji na Plitvičkim jezerima! Slika nije dostupna Rođendanski poklon Objavio kalendar jedinstvenog formata

Govornici na Plitvicama bili su prof. dr. sc. Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske. Ako niste znali, on je i u prošloj vladi bio ministar zaštite okoliša, a sada je dobio veće ovlasti - pridodali su mu i energetiku Hrvatske.

Nakon ministra riječ je dobila Juliet Valls Noyes, veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj kojoj je ovo prvo veleposlaničko mjesto. To što sam ja Romeo, a ona Julieta sasvim je slučajno, kao i to što na sastanku nije bilo nikoga iz UNESCO-a, a nisam vidio nikoga ni iz Hrvatske turističke zajednice.

Nakon Juliet na skupu je govorio i Daniel Maksymiuk, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj. Sigurno niste znali da je upravo on prije 20-ak godina bio prvak Kanade u kajaku. I on je govorio na engleskom.

Kako nisam baš dobro shvatio hoće li se plan upravljanja našim najstarijim Nacionalnim parkom raditi sve do 2027. ili će se napraviti prije, sve je detaljno objasnio, također na engleskom, prof. Stephen F. McCool, savjetnik za proces participativne izrade Plana upravljanja posjetiteljima NP Plitvička jezera, ujedno jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u području upravljanja posjetiteljima u zaštićenim područjima. On je naglasio da mu svi prijatelji zavide, nakon što su čuli da se nalazi na Plitvičkim jezerima.

Anđelko Novosel, v.d. ravnatelja NP Plitvička jezera biranim je riječima pozdravio sve sudionike skupa i zaželio nam dobrodošlicu na tečnom hrvatskom.

Na ovom događaju predstavljene su sve aktivnosti vezane uz izradu Plana upravljanja Nacionalnim parkom Plitvička jezera te Akcijskim planom upravljanja posjetiteljima, a govornici su se osvrnuli i na dobre primjere iz Sjedinjenih Američkih Država i one iz Kanade, kao i na cjelovit sustav zaštite okoliša i prirode u Hrvatskoj.

ZAGAĐENJE NA PLITVICAMA O KOJEM SVI ŠUTE

Nakon sastanka, na kojem su sudionici problem sagledali globalno, ja sam prošetao kojih stotinjak metara lokalnom cestom do ulaska u selo Rastovača. Tamo je "17. jezero" (septička jama) kod kojeg je prije 330 dana uočen "plavi dim". Tek da znate da je vodostaj ovog "Pišaj-Kakaj" jezera znatno pao. Razlog je banalan. Zbog višegodišnjeg nemara zaštopao se ovaj bezdan i pojavilo se novo "jezerce".

Zapravo, do jučer je bilo jezero, a danas je propalo. Otvorila se rupa, "sukljao je crveni dim" i jezerce je isteklo u majčicu zemlju. Možda ravno u neko od 16 jezera, možda u Koranu.

Kamo točno, stručnjaci će utvrditi sigurno do kraja 2020. godine. Članovi udruge Zelene stope zabilježili su taj trenutak i stigli se vratiti na konferenciju u hotel Jezero taman kada je na skupu počeo domjenak, koji zbog viđenih prizora nismo uspjeli konzumirati.

"Plan upravljanja zaštićenim područjem je strateški dokument koji utvrđuje svrhu i stanje zaštićenog područja te određuje ciljeve upravljanja, aktivnosti potrebne za ostvarenje ciljeva i pokazatelje učinkovitosti upravljanja, a donosi se za razdoblje od deset godina. to je i odgovor na aktualne zahtjeve postavljene od strane međunarodne i lokalne zajednice za učinkovitije upravljanje Nacionalnim parkom, s naglaskom na upravljanje posjetiteljima." - Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Romeo Ibrišević jedan je od ponajboljih hrvatskih fotoreportera i fotografa koji svoje znanje i talent dokazuje više od tri desetljeća. Početkom osamdesetih, Romeo Ibrišević postaje vodeći fotoreporter dnevnog lista Vjesnik. U devedesetima, Romeove ratne fotografije prenosili su i vodeći svjetski mediji, poput znamenitog News Weeka i Herald Trubunea.Posljednjih nekoliko godina Romeov rad obilježavaju fotografije nastale na temu ekologije i očuvanja hrvatske prirodne, povijesne i kulturne baštine. U posljednjih nekoliko godina, Romeo Ibrišević pasionirano je posvećen akciji koju je sam osmislio - Očistimo Hrvatsku od auto olupina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene