443090
443090
443090
443090
443090

Plitvička jezera mogla bi biti izbrisana s liste UNESCO-a

  • , 12.07.2016., 17:11
  • Autor:
  • komentara

Plitvička jezera mogla bi biti izbrisana s liste UNESCO-a.

 
 
 
 
UNESCO prijeti Plitvicama (Video: Dnevnik Nove TV)
UNESCO prijeti Plitvicama (Video: Dnevnik Nove TV)

Najstariji hrvatski nacionalni park Plitvička jezera UNESCO je upozorio da bi mogao biti izbrisan s popisa svjetske baštine zbog prevelikog broja posjetitelja i prevelike izgradnje na području Parka.

Naime, ovaj Park na godinu posjeti više od milijun i dvjesto tisuća gostiju. Najviše ih dolazi u ljetnim mjesecima kada se stvaraju velike gužve.

Uprava Parka planira izradu studije kako smanjiti već sada velik pritisak na taj zaštićeni dio prirode.

Ovdje pogledajte zabrinjavajuće snimke koje je u Plitvicama početkom ove godine snimio fotoreporter Romeo Ibrišević.

Plitvička jezera (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Ministar turizma: Naše je da dovodimo goste

Ministar turizma smatra da bi se micanje s popisa odrazilo na posjećenost Plitvica, ali ne značajno.

'To je zaista jedna velika atrakcija. Nažalost veliki broj gostiju može ugroziti tu ljepotu, prirodnu ljepotu o kojoj mi jako dobro skrbimo. Očito je da su shvatili i u UNESCO-u da bi je trebalo malo bolje zaštititi, ali gledajte naše je da dovodimo goste u Hrvatsku, a s druge strane Ministarstvo zaštite okoliša je tu da štiti', poručio je ministar turizma Anton Kliman.

'Događa se situacija da u zoni di je visoki stupanj zaštite gdje svi moramo paziti na NP da se mogu graditi vile, ogromne kuće s po 30, 40 kupaonica', objašnjava Boris Luketić, načelnik Općine Plitvička jezera.

Ministarstvo: Mišljenje još nije uvršteno u službeni izvještaj

Upit smo poslali i Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. Evo što su nam odgovoril: 

'Ministarstvo je zaprimilo obavijest UNESCO-a u kojoj ta organizacija izražava zabrinutost zbog povećanih građevinskih aktivnosti na području Nacionalnog parka Plitvice i zbog rasta broja posjetitelja. Riječ je o mišljenju UNESCO-a koje još nije uvršteno u službeni izvještaj te organizacije te će se o njemu raspravljati na 40. sastanku Odbora za svjetsku baštinu koji se od 10. do 20. srpnja održava u Istanbulu.

Ministarstvo je svjesno problema ugrožavanja prirodne baštine Hrvatske ne samo na području Plitvica, već i u ostatku zemlje. Ministar Slaven Dobrović smatra da se tom problemu dosad nije posvećivalo dovoljno pažnje te inzistira na dosljednom provođenju propisa koji se odnose na zaštitu prirode. Stoga je Ministarstvo poduzelo nekoliko mjera kako bi se zaštitila prirodna posebnost Plitvica.

NP Plitvička jezera ove godine planira započeti s izradom plana upravljanja posjetiteljima koji će omogućiti kvalitetnije upravljanje posjetiteljima kako bi se smanjio pritisak na najpoznatije prirodne fenomene parka.

Zbog problema prekomjernog izdavanja građevinskih dozvola na području parka Ministarstvo zaštite okoliša i prirode surađuje s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zatražilo je 15. veljače 2016. od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja provođenje upravnog nadzora nad regionalnim uredima u čijoj je nadležnosti upravo izdavanje dozvola za građenje na području nacionalnog parka.

Problem s izdavanjem prekomjernih građevinskih dozvola pojavio se 2013. kada je tadašnje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izmjenama propisa koji reguliraju gradnju prenijelo resorne poslove gradnje i prostornog planiranja za područje NP Plitvička jezera na nadležne regionalne županijske urede, dok je ranije za to bilo nadležno navedeno Ministarstvo. Na te se izmjene Prostornog plana NP Plitvička jezera žalio tadašnji Državni zavod za zaštitu prirode, no ključne primjedbe nisu usvojene.'
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se