Drugi dio redovitog mjesečnog istraživanja CROBAROMETAR, koje donosi Dnevnik Nove TV, otkriva kako stoje političari s potporom građana.

Galerija Crobarometar studeni 2020. - 11 Crobarometar studeni 2020. - 10 Crobarometar studeni 2020. - 9 +8 Crobarometar studeni 2020. - 8

Premijer Andrej Plenković je najpopularniji, ali rezultat nije baš za slavlje. Naime, o njemu pozitivan dojam ima 46 posto ispitanika, ali isti broj ispitanika ima negativan dojam. Njemu su priklonjeni stariji birači te birači iz Slavonije i Dalmacije.

Vezani članci Slika nije dostupna Raste pesimizam - Čak 70 posto građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru Slika nije dostupna Crobarometar Dnevnika Nove TV: Predsjednica nije uspjela popraviti rejting, prosječna ocjena institucijama - dovoljan

Predsjednik nakon što gubi potporu za svoj rad, gubi i na osobnom rejtingu. Tako o njemu pozitivan dojam ima 44 posto ispitanika, ali zato negativan dojam o Zoranu Milanoviću ima njih 48 posto. Njegova baza su visokoobrazovani birači i oni iz Zagreba.

Rejting predsjednika i premijera Crobarometar studeni 2020. - 5 Foto: Dnevnik Nove TV

Premijer i predsjednik imaju velik problem, kao što se vidi, prvi put imaju isti ili veći broj građana koji o njima misle negativno.

Božo Petrov i ovaj je mjesec podijelio građane. Njih 43 posto o njemu ima negativan dojam, a 42 posto pozitivan. Peđa Grbin prvi put je testiran i među biračima dobro stoji, ako se uspoređuje sa svojim prethodnikom. Tako o njemu pozitivan dojam ima 38 posto ispitanika, a njih 35 posto negativno misli o novom lideru oporbe. 

Rejting predsjednika i premijera Crobarometar studeni 2020. - 11 Foto: Dnevnik Nove TV

Miroslav Škoro odavno ne može računati na popularnost i o njemu pozitivno misli 32 posto ispitanika, a negativno njih 57 posto.
Tomislav Tomašević nekoliko je mjeseci u nacionalnoj areni i može računati na 30 posto građana koji o njemu pozitivno misle, a njih 25 posto ima negativno mišljenje.

Rejting predsjednika i premijera Crobarometar studeni 2020. - 9 Foto: Dnevnik Nove TV

Svi političari su gubitnici u ovom mjesecu jer im pada potpora među biračima.

Najpopularniji političari među HDZ-ovim i SDP-ovim biračima

Kod HDZ-ovih birača očekivano prvi je izbor Andrej Plenković s 92 posto, a drugi donedavni glavni tajnik Gordan Jandroković s potporom od 73 posto i na trećem mjestu Božo Petrov s potporom od 39 posto birača HDZ-a.

Rejting predsjednika i premijera Crobarometar studeni 2020. - 3 Foto: Dnevnik Nove TV

Kod SDP-ovih birača očekivano prvi je izbor Zoran Milanović s potporom od 85 posto. Peđa Grbin čini se na putu je da se potvrdi kao lider i među SDP-ovcima, drugi je izbor s potporom od 73 posto. Treća je među biračima SDP-a Dalija Orešković s potporom od 53 posto.

Rejting predsjednika i premijera Crobarometar studeni 2020. - 11 Foto: Dnevnik Nove TV

Problem koji sve više brine građane

Iz mjeseca u mjesec građanima je najveći problem nezaposlenost, a tako je i u studenom, kada velikim problemom to smatra 21,4 posto ispitanika.

Rejting predsjednika i premijera Crobarometar studeni 2020. - 7 Foto: Dnevnik Nove TV

Gospodarstvo je na drugom mjestu, kada se građane pita što su pravi problemi, to misli njih 17,3 posto. Korupcija je uvijek pri vrhu i to za 15,3 posto ispitanika. Kako raste broj zaraženih, tako je i korona kriza sve veći problem, u ovom mjesecu to problemom smatra 13,6 posto ispitanika i na kraju peti problem je nezavidan životni standard za 7,4 posto ispitanika.

Rejting predsjednika i premijera Crobarometar studeni 2020. - 8 Foto: Dnevnik Nove TV  

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 983 građana telefonskim puteM od 1. do 20. studenog. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju