Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crobarometar u studenom

Predsjednica vratila potporu birača, izgleda kako joj se isplatila kritika Vlade

Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/6 >>
Predsjednici se kritika Vlade isplatila - birači su joj se vratili, sada većina podupire njezin rad. Istodobno, vodeći političari na vlasti i u oporbi među biračima su malo popravili pozitivan dojam – svi, no najmanje Davor Bernardić, šef oporbe.

Drugi dio Crobarometra pokazuje podržavaju li građani rad Predsjednice, kakav dojam imaju o političarima te kako su ocijenili tri institucije. Prvi dio Crobarometra možete pročitati na OVOM LINKU.

PREDSJEDNICA KRITIKOM VLADE VRATILA POTPORU BIRAČA

Predsjednica Republike nakon kritika Vlade može biti zadovoljna. Trenutačno njezin rad podupire 51% birača, dok njih 41% ne podupire, 8% ne zna. Tako je u mjesec dana vratila sve birače koje je izgubila. Nije u kritici izgubila niti jednog birača HDZ-a, a vratila je povjerenje birača Živog zida i MOSTA te neodlučnih i birača ostalih stranaka. Jedini gubitak ima među biračima SDP-a, ali na njih bi teško mogla računati na izborima. U istom razdoblju mandata njezin prethodnik Ivo Josipović za svoj rad imao je potporu od 71% birača, protiv je bilo 20%, a tada nije znalo 9%.

POLITIČARI POPRAVILI DOJAM MEĐU BIRAČIMA

Predsjednica je među biračima popravila dojam, odnosno u ovom trenutku o njoj pozitivan dojam ima 64% birača, dok je prije mjesec dana uživala potporu njih 50%. Premijer Plenković blago je popravio pozitivan dojam među biračima na 43% u odnosu na mjesec prije. Među čelnicima oporbe najbolji dojam uživa Ivan Vilibor Sinčić, koji može računati na 53% birača koji o njemu pozitivno misle. Božo Petrov može računati na 50% birača. Petrov i Sinčić popravili su dojam među biračima, no najmanje je to učinio čelnik SDP-a Davor Bernardić. Trenutačno o njemu pozitivan dojam ima 33% ispitanika, u odnosu na njih 31% u mjesecu prije.

PREMIJER I NJEGOVI PRETHODNICI – DOJAM MEĐU BIRAČIMA – TKO JE NAJBOLJI

O premijeru Plenkoviću trenutačno 43% birača o njemu ima pozitivan dojam. U istom razdoblju mandata, o Ivi Sanaderu u studenom 2008. godine pozitivan dojam imalo je 46% birača, a o Jadranki Kosor u kolovozu 2010. godine 38% birača. Zoran Milanović u siječnju 2013. računao je na 40% birača koji o njemu imaju pozitivan dojam.

TRI INSTITUCIJE – SVE U "PLUSU"

A i tri institucije, ako se ocjenjuju školskim ocjenama mogu biti zadovoljne. Tako je Ured predsjednice među biračima dobio ocjenu 3,04 ili trojku. Vlada ima ocjenu 2,32 ili dvojku, a Hrvatski sabor 1,99 ili isto tako dvojku.

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 973 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.
 

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Crobarometar za veljaču 2024. godine - 3 Donosi Dnevnik Nove TV Novi Crobarometar: HDZ je i dalje na vrhu, ali oporba već neko vrijeme ozbiljno napreduje

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene