Nefunkcioniranje sustava u borbi protiv nasilja u obitelji koje je otkrio stravičan slučaj na Pagu, afera s limuzinom ministrice Žalac, ali i vrhunac krize s propašću Uljanika - na top listi su događaja prema kojima se procjenjuje i učinak domaće političke scene. Tko je pokazao da može i zna, a tko je izgubio, i ovaj mjesec pokazuje Crobarometar. Dnevnik Nove TV i ovoga mjeseca donosi istraživanje o raspoloženju birača spram političkih stranaka, koji su ujedno i najbolji indikator trendova.

Galerija


 

Rejtinzi četiri najpopularnije stranke

Vezani članci Mađarski premijer Viktor Orban Kandidatkinja ljevičarske koalicije u predizbornoj utrci protiv Viktora Orbana Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković Predsjednik nešto popularniji od premijera, evo kako kotiraju ostali političari. Korona kriza više nije ono što građane najviše muči

HDZ nakon 6 mjeseci postojanog rejtinga ožujak završava s potporom od 27 posto. I dalje je to pad unutar statističke pogreske, ali HDZ nije posljednjih godinu dana navikao gubiti potporu.

SDP i dalje proživljava loše dane s potporom među biračima, ovaj mjesec završavaju s 14 posto, a takav loš rejting imali su posljednji put početkom 2004. godine.

Živi zid, nakon što se u prosincu u rejtingu poravnao sa SDP-om, u stalnom je padu i sada mjesec završava s potporom od 11,8 posto.

Most, koliko god njegovi zastupnici bili aktivni u Hrvatskom saboru, ovaj mjesec završava sa 6 posto potpore birača.

Netko profitirao, netko prokockao potpor

START Dalije Orešković, koji se kao stranka pojavio prije dva mjeseca, i dalje je postojan s potporom od 5,1 posto.

Crobarometar (Dnevnik.hr)
Crobarometar (Dnevnik.hr)

Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, koja skuplja zastupnike oporbe, mjesec završava s potporom od 4,5 posto i čini se da ima stabilnu potporu.

HSS Kreše Beljaka u ovom trenutku može računati na potporu od 3,2 posto ispitanika, a HSU ovaj mjesec završava s 2,6 posto potpore.

Neovisni za Hrvatsku trenutačno uživaju potporu od 2,2 posto, što im je jedan od boljih rezultata. IDS je imao i bolji rejting, a očito ih afera Uljanik košta kod birača pa ovaj mjesec završavaju s potporom od 1,7 posto.

Crobarometar (Dnevnik.hr)
Crobarometar (Dnevnik.hr)

GLAS Anke Mrak Taritaš ima potporu od 1,5 posto. Pametno je u silaznoj putanji, s potporom od 1,4 posto. HNS, strateški partner HDZ-a, trenutačno uživa 1,2 posto potpore, a Reformisti Radimira Čačića ovoga su mjeseca na 1,1 posto, baš kao i Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića, koji ovaj mjesec također završavaju s 1,1 posto potpore.

Ostale stranke osvajaju manje od 1 posto i zajedno, od ljevice do desnice, imaju 6,3 posto. Ono što bi  trebao biti alarm svima koji padaju, ali i mamac onima koji žele više - a to su svi - je podatak da raste broj neodlučnih. Njih je prema Crobarometru 9,3 posto.

Crobarometar (Dnevnik.hr)
Crobarometar (Dnevnik.hr)

 

Napomena: Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 983 punoljetnog građanina iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju