Obavijesti Video Pretražite Navigacija
crobarometar za ožujak

Tko je u mjesecu punom događanja profitirao, a tko prokockao potporu birača? Jedna bi stvar trebala biti alarm svima

Crobarometar (Dnevnik.hr)
Crobarometar (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Crobarometar (Dnevnik.hr) Crobarometar (Dnevnik.hr) Crobarometar (Dnevnik.hr) Crobarometar (Dnevnik.hr) Crobarometar (Dnevnik.hr) Crobarometar (Dnevnik.hr) Crobarometar (Dnevnik.hr) Crobarometar (Dnevnik.hr) +1 Crobarometar (Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Nefunkcioniranje sustava u borbi protiv nasilja u obitelji koje je otkrio stravičan slučaj na Pagu, afera s limuzinom ministrice Žalac, ali i vrhunac krize s propašću Uljanika - na top listi su događaja prema kojima se procjenjuje i učinak domaće političke scene. Tko je pokazao da može i zna, a tko je izgubio, i ovaj mjesec pokazuje Crobarometar. Dnevnik Nove TV i ovoga mjeseca donosi istraživanje o raspoloženju birača spram političkih stranaka, koji su ujedno i najbolji indikator trendova.

 

Rejtinzi četiri najpopularnije stranke

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Velike cifre Ušli su u Sabor i imaju pravo na milijune eura iz proračuna, pogledajte iznose Ilustracija BLAGAJNE POLITIČKIH STRANAKA Na čijem računu leže milijuni, a tko broji tek stotine eura? "Iz groba nas vuče za noge"

HDZ nakon 6 mjeseci postojanog rejtinga ožujak završava s potporom od 27 posto. I dalje je to pad unutar statističke pogreske, ali HDZ nije posljednjih godinu dana navikao gubiti potporu.

SDP i dalje proživljava loše dane s potporom među biračima, ovaj mjesec završavaju s 14 posto, a takav loš rejting imali su posljednji put početkom 2004. godine.

Živi zid, nakon što se u prosincu u rejtingu poravnao sa SDP-om, u stalnom je padu i sada mjesec završava s potporom od 11,8 posto.

Most, koliko god njegovi zastupnici bili aktivni u Hrvatskom saboru, ovaj mjesec završava sa 6 posto potpore birača.

Netko profitirao, netko prokockao potpor

START Dalije Orešković, koji se kao stranka pojavio prije dva mjeseca, i dalje je postojan s potporom od 5,1 posto.

Crobarometar (Dnevnik.hr) Crobarometar (Dnevnik.hr)

Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, koja skuplja zastupnike oporbe, mjesec završava s potporom od 4,5 posto i čini se da ima stabilnu potporu.

HSS Kreše Beljaka u ovom trenutku može računati na potporu od 3,2 posto ispitanika, a HSU ovaj mjesec završava s 2,6 posto potpore.

Neovisni za Hrvatsku trenutačno uživaju potporu od 2,2 posto, što im je jedan od boljih rezultata. IDS je imao i bolji rejting, a očito ih afera Uljanik košta kod birača pa ovaj mjesec završavaju s potporom od 1,7 posto.

Crobarometar (Dnevnik.hr) Crobarometar (Dnevnik.hr)

GLAS Anke Mrak Taritaš ima potporu od 1,5 posto. Pametno je u silaznoj putanji, s potporom od 1,4 posto. HNS, strateški partner HDZ-a, trenutačno uživa 1,2 posto potpore, a Reformisti Radimira Čačića ovoga su mjeseca na 1,1 posto, baš kao i Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića, koji ovaj mjesec također završavaju s 1,1 posto potpore.

Ostale stranke osvajaju manje od 1 posto i zajedno, od ljevice do desnice, imaju 6,3 posto. Ono što bi  trebao biti alarm svima koji padaju, ali i mamac onima koji žele više - a to su svi - je podatak da raste broj neodlučnih. Njih je prema Crobarometru 9,3 posto.

Crobarometar (Dnevnik.hr) Crobarometar (Dnevnik.hr)

 

Napomena: Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 983 punoljetnog građanina iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene