Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crobarometar

Stanje na političkoj sceni u siječnju: HDZ prvi, SDP zaustavio pad, Živi zid i dalje raste

Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +13 Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/18 >>
Redovito istraživanje Dnevnika Nove TV, Crobarometar, pokazuje kakvo je stanje na političkoj sceni u siječnju – koje stranke su zabilježile rast, a koje pad, kako građani ocjenjuju Vladine politike i vjeruju li u njezin opstanak te smatraju li da Hrvatska ide u dobrom ili pogrešnom smjeru.

HDZ PRVI – SDP ZAUSTAVIO PAD – ŽIVI ZID I DALJE RASTE

HDZ-u siječanj nije bio mjesec unutarstranačkog mira, završavaju ga s potporom od 30,1 posto birača, ili bolje rečeno, vratili su se na potporu koju su imali u studenom 2017. SDP je nakon 3 mjeseca zaustavio pad i sada uživa potporu 20,9 posto birača. No, je li to preokret ili tek iznimka, moći će se reci za dva do tri mjeseca. Živi zid siječanj završava s potporom do 13 posto birača. Iako je i taj rast unutar statističke pogreške, ta opcija već peti mjesec polako, ali sigurno ide prema gore. Most godinu počinje s potporom od 6,8 posto birača, a stranka je to koja jedan mjesec poraste, a drugi padne 1 postotni poen, no sve je to unutar statističke pogreške.

A BEZ KOJIH STRANAKA SE NE VLADA?

Bandić Milan 365 2018. godinu počinju s potporom od 3,4 posto i oni su politička opcija koja se nalazi uvijek pri vrhu stranaka iz „drugog reda“. Rejting manji, ali politička moć, čini se, velika pri formiranju vlasti ili održavanju koalicija.

Pročitajte i ovo Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera Crobarometar za veljaču 2024. godine - 3 Donosi Dnevnik Nove TV Novi Crobarometar: HDZ je i dalje na vrhu, ali oporba već neko vrijeme ozbiljno napreduje

IDS, regionalna opcija na nacionalnoj razini uživa potporu od 2,5 posto birača, a HNS strateški partner HDZ-a 2,4 posto. Stranka Pametno trenutačno može računati s potporom od 2,4 posto. HSS 2,1, a HSU 1,9 posto potpore birača.

Ostale stanke ukupno imaju 6,9 posto potpore. Zanimljivo, HRAST može računati na potporu od 0,5 posto, GLAS 0,4, Neovisni za Hrvatsku 0,4, a Reformisti Radimira Čačića na 0,2 posto.

GRAĐANI PROTIV VLADINIH POLITIKA – ALI VJERUJU U OPSTANAK VLADE

Građani većinski ne odobravaju Vladine politike. Protiv poteza Banskih dvora je 61 posto ispitanika, a za njih je 30 posto. Zanimljivo je što većina gađana vjeruje u opstanak ove koalicije. Tako 74 posto ispitanika vjeruje da će Andrej Plenković s HNS-om odraditi mandat do kraja. Suprotnog je mišljenja njih 18 posto.

PESIMISTIČNA HRVATSKA


Većina građana je i dalje pesimistična smjerom kojim ide Hrvatska. Tako je onih koji misle da zemlja ide u lošem smjeru 67 posto, a da ide u dobrom smjeru, misli njih 25 posto.

DOZNAJTE TKO SU BIRAČI HDZ-a, SDP-a, ŽIVOG ZIDA I MOSTA

HDZ-ovi birači su iznadzastupljeni među biračima iznad 60 godina. Tamo mogu računati na potporu 36 posto ispitanika. Također, više glasova mogu očekivati kod birača s osnovnom školom (38%). Veliku potporu imaju u Lici i Banovini (49%), a u Dalmaciji ta stranka ima apsolutnu potporu (54%). SDP-ovi birači su također starija populacija, točnije oni iznad 60 godina (27%). Više birača mogu očekivati kod onih s VŠS/VSS (25%). I dalje su jaki u Zagrebu (27%) te sjevernoj Hrvatskoj (29%). Živi zid je stranka mladih. Za tu bi opciju glasovalo 22 posto mlađih od 30 godina. Također, nešto više glasova mogli bi očekivati kod birača sa srednjom stručnom spremom (16%) te u Zagrebu (17%) i Slavoniji (16%). Most više glasova nego na nacionalnoj razini može očekivati kod birača do 30 godina (13%), također malo više imaju muških birača (9%). A regionalno više birača za tu bi stranku bilo na sjeveru Hrvatske (10%) te u Dalmaciji (11%)

NAPOMENA
Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 969 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene