Podaci Crobarometra danas su u Dnevniku Nove TV prezentirani na potpuno drugačiji način - kroz 3D vizualni prikaz u našem TV studiju.


Dnevnik Nove TV donosi CROBAROMETAR za studeni 2015. koji je ovaj put provođen nakon izbora i to u vremenskom trajanju od 8. do 20. studenog. Terensko istraživanje provela je agencija Ipsos na uzorku od 966 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Istraživanje je obuhvatilo većim dijelom prve dane nakon izbora od kojih je prošlo 3 tjedna, a trendovi rasta ili pada potpore kod tri vodeće stranke u prosincu i sljedećim mjesecima bit će puno realniji.

SDP nakon 20 mjeseci prvi izbor

Vezani članci Istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Istraživanje Dnevnika Nove TV: Osjećaju li se građani prevareno nakon tolikih političkih transfera? Slika nije dostupna MOST počeo gubiti potporu, HDZ i SDP zamijenili mjesta popularnosti

SDP trenutačno nakon izbora uživa potporu 29 % birača, a od kolovoza je potpora u stalnom rastu. Zapravo, nakon ožujka 2014. prvi puta ta je stranka prvi izbor među biračima.

HDZ je pak trenutačno s potporom od 28,2 % birača, a upravo od kolovoza ta stranka gubi malo po malo potpore.

CROBAROMETAR - Topi se HDZ-ova prednost pred SDP-om

MOST je pak iza izbora s trenutačnom potporom od 19,1 %, što pobliže i odgovara rezultatima izbora te opcije. I oni su doživjeli u tri mjeseca najveći skok od primjerice 4,9 % potpore koje su uživali u listopadu.

No, MOSTm vidljivo jem nije najvećim dijelom naštetio niti SDP-u niti HDZ-u već svim ostalim strankama i nedlučnim biračima.

Stranke koje su 'preživjele' izbore

Od ostalih stranka ŽIVI ZID trenutno uživa potporu od 3,8 %, Bandic Milan 365 je na 2,3 % potpore birača. IDS ima potporu nakon izbora od 1,7 %, HSS-ova trenutačna potpora je 1,4 %, a HNS-ova potpora je 1,2 %. ORAH koji nije ušao niti u Hrvatski Sabor trenutačno uživa potporu od 1,2 % među biračima. Ostale političke opcije dobivaju 6,1 % potpore a neodlučnih je 6 % birača.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook