Hrvatska politika posljednje dvije godine doživjela je do tada nemoguće koalicije, pa i to da bivši SDP-ovci podupiru Vladu Andreja Plenkovića.

Galerija Istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3 +0 Istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) - 4

A što na takve koalicije i stranačke prelaske iz tabora u tabor kažu birači, istražio je Dnevnik Nove TV.

Vezani članci Crobarometar siječanj 2022. - 5 Najveće nezadovoljstvo radom Vlade u godinu dana: Milanoviću za vrat puše Tomislav Tomašević SDP i HDZ (Foto: Dnevnik.hr) HDZ ne želi odati koliko je novca potrošila na kampanju, a SDP se ponaša kao da rok nije u ponoć

Osoban stav: Prevara kada stranka ili kandidat prijeđu u drugi tabor

Nakon izbora stranke, ali i zastupnici ljevice odlazili su u desno ili s desnice još desnije.

Kada se građane pita osjećaju li se osobno prevareni kada stranka ili kandidat za kojeg su glasali odluče prijeći u drugu političku opciju od one za koju su glasovali na izborima, njih 83 osjeća se prevareno, njih 14 posto se ne osjeća prevareno, dok 3 posto ne može procijeniti.

Prevarenima se osjećaju birači svih stranaka, počevši od SDP-a s 88 posto, MOSTA s 87 posto, do Živog zida s 85 posto, dok prevaru osjeća manje, točnije 72 posto birača HDZ-a.

Istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Foto: Dnevnik Nove TV

Opći stav: Stranka ili zastupnik mijenja dres - prevara ili politički dogovor?

Kako bismo provjerili navedeni stav građana, pitali smo ih i načelno, kada se ne radi o prelascima njihovog osobnog odabira: jesu li stranački prelasci stvar političkog dogovora, a ne prevare.

No, i dalje velika većina građana, njih 80 posto, prelaske nakon izbora i na općoj razini smatra prevarom. Političkim dogovorom to naziva 17 posto ispitanika, a ne može procijeniti njih 3 posto.

Prevarom to najviše doživljavaju birači Živog zida 88 posto, SDP-a 86 posto i MOSTA 82 posto. HDZ-ovi birači, njih 57 posto, doživljava to prevarom, a njih 37 posto političkim dogovorom.

Građani ne žele glasati za zastupnika koji je promijenio stranački dres

Većina građana ne bi glasala za zastupnike koji bi promijenili stranački dres, misli tako 68 posto ispitanika, a da možda i bi glasovali za zastupnika koji bi ostao u ideološki sličnoj stranci misli 23 posto ispitanika.

Ima i onih koji bi glasali za zastupnika koji bi sada bio u drugoj ideološkoj stranci – takvih je 5 posto, dok 4 posto ne može procijeniti.

Građani ne bi glasali za stranku koja je nakon izbora promijenila koaliciju

Velika većina građana, njih 57 posto, ne bi glasala stranku koja je nakon izbora promijenila koaliciju.

33 posto bi glasovalo za stanku samo ako je u istoj ideološkoj grupaciji, a 5 posto bi glasovalo i za stranku koja je na drugoj ideološkoj strani.

Ne može procijeniti njih 5 posto.

Istraživanje je provela agencija IPSOS, a provedeno je od 14. do 19. prosinca na reprezentativnom uzorku od 700 ispitanika telefonskom metodom. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju