Crni vikend na hrvatskim prometnicama. Odnio je - šest života. Pješaci, motociklisti i njihovi suvozači. Apel vozačima stiže i od policije i prometnih stručnjaka.

Galerija Motociklist - 1 Motociklist - 2 Smrtno stradale osobe u prometu 2010. i 2020. godine +0 Paljenje svijeća na mjestu nesreće u kojoj je smrtno stradala pješakinja

Dok su se obitelj, prijatelji i kolege u subotu opraštali od studentice koja je poginula u naletu motociklista kod studentskog doma Stjepan Radić - nova tragedija u Sesvetama.

Vezani članci Prometna nesreća u Ježdovcu Teška prometna nesreća kod Ježedovca: Vatrogasci izvlačili ljude iz automobila Prometna nesreća kod zagrebačkog Velesajma Prometna nesreća kod Velesajma, dvije osobe u bolnici: ''Jedan auto je zabijen u zid pothodnika''

Poginuo je 25-godišnji motociklist. Nije imao ni vozačku dozvolu. On je samo jedna od šest žrtava prometnih nesreća u posljednja tri dana. Vikend kakav policija ne pamti.

"To su četiri pješaka, jedan vozač motocikla i jedan putnik na motociklu. Ono što moram reći da je neuobičajeno i specifično ovaj vikend imamo dva pješaka koja su smrtno stradala u naletima motociklista", rekao je Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Petre Buljan.

Poseban apel motociklistima

Zato poseban apel ide baš njima!

"Nitko nije našao život na cesti pa ga tu ne treba ni ostaviti", upozorio je Mataija. Ništa se ne traži drugo specijalno nego da poštivaju prometne propise i tada bi bilo puno, puno manje prometnih nesreća.

Zna to i Josip Živić. Vozačku dozvolu ima već dvije godine. No barem jednom na tjedan odlazi na poligon vježbati spretnu i sigurnu vožnju.

"Sve situacije koje možemo izbjeći na cesti, sve situacije gde možemo minimizirati pad se ovdje vježbaju i samim time smo pripremljeniji za cestu i bolje se snalazimo tamo", kazao je Josip Živić, vozač motocikla.

Puno njih se precijeni

Jer za svakog motociklista važno je "i da konačno budu svjesni da se trebaju educirati, i da trebaju znati upravljati svojim motociklom", smatra Željko Marinović, predsjednik Udruge Moto Gymkhana Croatia.

Smatra da ih se puno precijeni. "Svi su oni bili dobri vozači, svi su se precijenili i svi su završili u nekoj grabi", navodi Marinović.

No napretka ima. Prošle godine u prometu je stradalo ukupno 237 osoba. 2010. godine ta brojka iznosila je - 426!

Povećane kazne

Povećane su i kazne. No najveća odgovornost je - na vozačima samima. Ispitivanje svojih mogućnosti ili mogućnosti motocikla - treba ostaviti za treninge i posebne staze, smatra prometni stručnjak.

"U Hrvatskoj imamo najmanje dvije takve staze, jedna je kod Rijeke, jedna kod Marofa i ulaznica na tu stazu je puno jeftinija nego prosječna kazna za prebrzu vožnju, a daleko daleko jeftinija od troška bilo koje prometne nesreće", navodi Marko Šoštarić s Fakulteta prometnih znanosti.

I ono najvažnije - sigurna za sve.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju