Vukovar i bitka za Vukovar puni su zastrašujućih informacija.

Galerija Stradali u Vukovaru u brojkama - 3 Stradali u Vukovaru u brojkama - 7 Stradali u Vukovaru u brojkama - 6 +3 Stradali u Vukovaru u brojkama - 5

Vukovar je pod opsadom bio 87 dana. Iz Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata kažu kako ga je branilo od 1800 do 2000 naoružanih hrvatskih branitelja. Agresor je bio daleko brojniji. Bilo je više od 30.000 angažiranih pripadnika vojske JNA i paravojnih postrojbi.

Vezani članci Kolona sjećanja u Vukovaru VELIKA GALERIJA Pogledajte kako je u Vukovaru obilježen Dan sjećanja Zoran Aleksijević, Agneza Aleksijević i Željko Hirjovati Mučna svjedočanstva iz vukovarske ratne bolnice: "Stalno sam govorio da ne može biti gore. Svaki sljedeći dan me je razuvjeravao"

U masovnoj grobnici gdje je danas Memorijalno groblje, pronađeno je 938 tijela. U masovnoj grobnici na Ovčari, pronađeno je 200 tijela, za još najmanje 60 se traga. U Vukovaru i okolici je ubijeno najmanje 32 djece.

U knjizi o stradanju djece u Vukovaru autorice Ani Galović, spominje se njih 34, a prijašnji podaci dr. Jurja Njavre govorili su da je čak 86-ero djece izgubilo život, no iz Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata kažu da o 32 imaju provjerene podatke i okolnosti stradanja.

Točan broj žrtava još uvijek se ne zna

Najmlađa beba imala je tek 6 mjeseci. Točan broj žrtava još uvijek se ne zna. Prema podacima Ministarstva branitelja do danas je pronađeno 56 masovnih te više stotina pojedinačnih grobnica.

Ekshumirano je 2088 žrtava, od toga je 1857 identificirano. Još uvijek se traga za 525 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije, od kojih je njih 386 s područja Grada Vukovara i prigradskih naselja.

Prema popisu koji su sastavljali franjevci, u Vukovaru i okolici stradalo je 2717 osoba. No taj popis nije konačan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju