Reakcije na zabranu mise na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Reakcije na zabranu mise na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Na zasjedanju će sudjelovati i dijecezanski upravitelj biskupije Gurk, mons. Engelbert Guggenberger, koji je zabranio misu na Lojbaškom polju.


Zabrana održavanja mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga uzburkala je duhove u Hrvatskoj. "Misa na polju pored Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti", stoji u pismu koje je potpisao tajnik biskupije u Klangenfurtu, monsinjor Engelbert Guggenberger.

Vezani članci Slika nije dostupna Kardinal Puljić: "Svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje". Na ulicama Sarajeva policijske blokade, nekoliko tisuća antifašista blokiralo centar Kardinal Vinko Puljić (Foto: Pixsell,Marko Mrkonjić) Misom za Bleiburg rehabilitira se ustaštvo? Čović upozorava: ''Kardinal i hrvatski narod izloženi su linču''

Iz Austrijske biskupske konferencije na upit Dnevnika Nove TV odgovorili su na upite kakav je njihov stav o toj zabrani te slažu li se s njome.

"Očekuje se da će se Austrijska biskupska konferencija pozabaviti ovim pitanjem tijekom plenarnog zasjedanja idućeg tjedna (18. - 21. ožujka). Na zasjedanju će sudjelovati i dijecezanski upravitelj biskupije Gurk, mons. Engelbert Guggenberger. Kao što znate, biskupija Gurk je zakonski odgovorna za dopuštenje mise 18. svibnja na Lojbaškom polju, a ne biskupska konferencija.

Kardinal Christoph Schönborn, predsjednik biskupske konferencije, nakon plenarnog zasjedanja održat će 22. ožujka u 10 sati konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti koja su promišljanja biskupa. Za pretpostaviti je da će kardinal u ime biskupske konferencije tada, i ne prije toga, dati svoje mišljenje".

Podsjetimo, danas su iz Počasnoga bleiburškog voda, organizatora komemoracije u Bleiburgu, izvijestili da je nakon potrebnih konzultacija s Hrvatskom biskupskom konferencijom kao suorganizatorom u liturgijskom dijelu i Hrvatskim saborom kao pokroviteljem komemoracije na Bleiburgu te mjerodavnim austrijskim vlastima zaduženim za njezino odobravanje i nadzor te potporu prilikom provedbe, pronađeno rješenje kako je i planirano. Slijedom toga, najavili su da će se u subotu, 18. svibnja na Bleiburškom polju održati komemoracija s vjerskim obilježjem.

Bože Vukušić, glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda, kazao je da će se "pojedinosti dogovoriti naknadno, nakon što Hrvatska biskupska konferencija i Austrijska biskupska konferencija postignu dogovor oko toga".

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju