Nadbiskupski duhovni stol (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Nadbiskupski duhovni stol (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Referendumsku inicijativu ''67 je previše'', pokrenule su tri sindikalne središnjice: Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata. Žele prikupiti potpise građana za referendum za izmjenu nekih odredbi Zakona o mirovinskom osiguranju. No, Crkva im je odbila zahtjev da to rade ispred crkvenih prostorija.


Nadbiskupski duhovni stol oglasio se o zahtjevu inicijative sindikata ''67 je previše'' koji žele promijeniti pojedine odredbe iz Zakona o mirovinskom osiguranju:

''Referendumska inicijativa '67 je previše', koju su pokrenule tri sindikalne središnjice: Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata uputila je zamolbu da im se u razdoblju, od 27. travnja do 11. svibnja 2019. godine, dopusti prikupljanje potpisa građana 'pred crkvama i crkvenim prostorima za referendum za izmjenu nekih odredbi Zakona o mirovinskom osiguranju'.

Vezani članci Sabor (Foto: Dnevnik.hr) Sindikati najavili predaju potpisa referendumske inicijative ''67 je previše'' Sindikalisti okupljeni u inicijativu 67 je previše (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Sindikati broje prikupljene potpise: "Blizu smo 700.000, ovo je jasan signal Vladi''

Tema mirovinskoga sustava nedvojbeno je iznimno važna za hrvatsko društvo, kako zbog brige za sadašnje i buduće umirovljenike, tako i za svekoliki odnos prema dostojanstvu čovjeka i prema radu. O tome koliko je Crkvi stalo do tih tema lako je vidjeti iz obilja crkvenih dokumenata teološko-antropološke naravi kao i iz socijalnoga nauka Crkve, a ništa manje iz trajne zauzetosti Katoličke Crkve u Hrvatskoj, kojom se zalaže za primjereno uređenje društvenih odnosa na temelju pravednosti i brige za svakoga čovjeka, ističući posebice važnost obitelji. Kao jasan pokazatelj toga jest nastojanje da nedjelja bude neradni dan, u kojemu se odražavaju vrjednote ključne za boljitak pojedinaca, društva i države te za nužno jačanje kulturološkog identiteta.

Upravo zato pitanje mirovinskoga osiguranja treba gledati u širemu okviru i ne može ga se svesti na pitanje dobi i godina kada netko treba ići u mirovinu. Uvijek je potrebno naglašavati pitanje kakvoće rada i međusobnih odnosa gospodarskih subjekata tijekom radnoga vijeka, što se nužno preslikava i na mirovinski sustav. O tome se priželjkuje bolja osjetljivost i šira rasprava koja ne bi smjela podleći parcijalnim interesima bilo koje strane u političkim odnosima.

Nadalje, u procesima društvenoga zalaganja u kojima se nešto nastoji postići putem referenduma Crkva podupire razne inicijative, a svoje prostore ispred crkvenih zgrada (liturgijskih prostora, župnih domova i pastoralnih centara) daje na raspolaganje građanskim inicijativama koje nemaju drugih mogućnosti za ostvarivanje zauzetosti za vrjednote koje zagovara i Crkva. Za razliku od toga, sindikati su u uređenome odnosu u okviru političkoga života u Republici Hrvatskoj i imaju mogućnosti na redovit način i uz stanovitu financijsku potporu, ostvarivati svoje inicijative.

Slijedom navedenoga, ne zauzimajući ničiju stranu u ovome pitanju, a u skladu sa zajedničkim stavom biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, ovime dajemo na znanje da nismo u mogućnosti dati dopuštenje za prikupljanje potpisa ispred crkava i crkvenih prostora za referendum radi izmjena nekih odredaba Zakona o mirovinskom osiguranju, za koji se zalaže Inicijativa sindikata '67 je previše'.“