Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deseta obljetnica smrti Vlade Gotovca

'Čovjek koji je znao poštivati svaku osobu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseta je obljetnica smrti Vlade Gotovca, hrvatskog političara, pjesnika i filozofa.

Skup u njegovu čast, bio je povod mnogima da se zapitaju kakvi nas političari danas predstavljaju, koliko su se spremni žrtvovati za dobrobit svih građana. Politički moral, raznolikost ideja, borba za slobodu pojedinca, borba za dobro svih građana, sve su to bile karakteristike Vlade Gotovca.

Pročitajte i ovo Juliette de Causans Pljušte žestoke reakcije FOTO Ni majka je ne bi prepoznala! Pogledajte kako je političarka retuširala svoje fotografije za predizborne plakate Slika nije dostupna Nakon kratke i teške bolesti Preminuo Slavko Degoricija, bivši saborski zastupnik i jedan od osnivača HDZ-a

'On je bio čovjek koji je znao poštivati svaku osobu', rekla je Simona, supruga Vlade Gotovca. Jednog od osnivača HSLS-a, teško je uspoređivati s aktualnim političarima. 'Vlado Gotovac je u prvom redu čovjek koji je u svom političkom djelovanju imao moral, domoljublje, ja neću reći da danas više nama takvih, ja bih želio biti sličnih načela. Trudim se, a uspjevam li, to će drugi procjeniti, mislim da ima još takvih ljudi', rekao je predsjednik RH Ivo Josipović.

'On je bio čovjek koji se uvijek borio za prava, nije mu bila važna funkcija', rekao je Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a. Na njegovu povijesnu ulogu i političku odgovornost važno je podsjetiti danas, kada je poziv političara posve izgubio na vrijednosti, istaknuli su prijatelji i štovatelji Vlade Gotovca. 'Da ponovo uvedemo neke etičke principe, da doista vjerujemo da političari rade u korist naroda', naveo je neke od glavnih ideja vodilja Velimir Visković, predsjednik Hrvatskog društva pisaca.

U zatvoru zbog hrvatskog proljeća

Vlado Gotovac bio je u zatvoru zbog promicanja ideja hrvatskog proljeća. Početkom 90-ih došao je na čelo Matice hrvatske, te ubrzo ulašao u politiku. Izabran je na čelo HSLS-a, da bi potom osnovao vlastitu Liberalnu stranku. Ustao je upamćen i kao velik govornik.

'Ako nemamo oružje, imamo snagu ovoga što je tu, snagu svoje ljubavi, snagu svog dostojanstava, snagu svoje spremnosti da umremo ako ne možemo kao ljudi živjeti i to je ono što ne damo! Ja se zato ne bojim, živa je, bila je živa, i živjet će Hrvatska', rekao je Vlado Gotovac 30. kolovoza 1991. godine. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene