Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Sastanak u Sremskim Karlovcima

Čolak najavio s Bošnjakovićem i Malović razgovor o Paravinji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa BiH, Bariša Čolak, izjavio je u četvrtak za medije u Mostaru da će se na sutrašnjem sastanku s kolegama iz Hrvatske i Srbije Draženom Bošnjakovićem i Snežanom Malović u Sremskim Karlovcima razgovarati o mogućnosti ustupanja kaznenog predmeta Dragana Paravinje hrvatskom pravosuđu ističući da je proces izručenja sada otežan zbog toga što je optužen u BiH, a u Srbiji protiv njega postoji pravomoćno izrečena presuda za silovanje.

'Ovaj predmet se čini još složenijim jer se protiv Paravinje vodi kazneni proces i u BiH. To jest otežavajuća okolnost. Da toga nema bilo bi moguće u kratkom roku provesti proceduru izručenja budući da se radi o teškim okolnostima koje se stavljaju na teret Paravinji u Hrvatskoj. Postoje i drugi modaliteti kao što je ustupanje kaznenog predmeta i o tome ćemo razgovarati', rekao je Čolak.

Dodao je kako ipak ne može prejudicirati kakva će biti odluka Suda BiH pred kojim se treba provesti postupak oko izručenja Dragana Paravinje, kojega se sumnjiči za ubojstvo maloljetne Antonije Bilić iz Drniša, nakon čega on kao ministar potpisuje konačnu odluku o izručenju.

Hrvatska je već uputila zahtjev za Paravinjinim izručenjem, no uputi li i Srbija Bosni i Hercegovini sličan zahtjev odluka o tome kome će on biti izručen bit će donesena na temelju precizno utvrđenih kriterija, pri čemu je među najvažnijima onaj o težini počinjenih kaznenih djela zbog kojih se traži izručenje. Paravinja je u Srbiji osuđen zbog silovanja a Hrvatska ga traži zbog sumnje da je ubio Antoniju Bilić.

Po riječima bosanskohercegovačkog ministra pravosuđa s kolegama će razgovarati i o mogućnosti proširenja sporazuma o izručenju državljana izražavajući uvjerenost da nije realno postići dogovor oko osoba optuženih za ratne zločine. 'S približavanjem zemalja Europskoj uniji doći će do pomaka u suradnji i sklapanja sporazuma koji će omogućiti mnogo tješnju suradnju. Što se tiče ratnih zločina, naprosto mi se čini da to u ovome trenutku nije realno očekivati', objasnio je Čolak.

Ministrica Malović je najavila otvaranja razgovora o proširenju sporazuma između triju država oko izručenja osoba optuženih za ratne zločine te teške oblike korupcije i kriminala. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Paravinji TREĆI PUT ISPOČETKA Sudac zatvorio ročište za javnost i medije, Paravinja negoduje Slika nije dostupna 40 godina zatvora VIDEO Trenutak kada je Paravinja čuo presudu: Uz psovke izbačen iz sudnice

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene