MUP je Centru za mirovne studije onemogućio ulazak u prihvatilišta za tražitelje azila, odbivši produžiti sporazum o suradnji organizaciji koja pruža podršku izbjeglicama već 15 godina, upozorili su predstavnici Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih prava.

Galerija +0 Članovi udruga Are you Syrious? i Centra za mirovne studije (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

U priopćenju navode kako su im iz MUP-a objasnili razloge takve odluke, a to su nedostatak fizičkog prostora u kojem bi se aktivnosti mogle odvijati te tvrdnja kako ima dovoljno drugih angažiranih organizacija u prihvatilištima. "Smatramo kako se radi o političkoj odluci, kojoj je cilj zastrašiti, marginalizirati i udaljiti organizacije koje javno govore o problemima s kojima se izbjeglice suočavaju, kao i o nezakonitim postupcima djelatnika MUP-a prema izbjeglicama“, upozorila je Julija Kranjec iz CMS-a.

Vezani članci Uvozna radna snaga - 4 Hrvatska uvozi oko 80.000 stranih radnika, a na burzi 115 tisuća Hrvata: "Na naše oglase se ne javlja nitko od domaćih" Migranti u BiH - 34 Centar za mirovne studije o tvrdnjama MUP-a: "Iza ovih svjedočanstava, snimki i izvještaja ne stoje nikakve zavjere"

Istaknula je: "CMS od samih početaka pruža ljudima koji stanuju u prihvatilištima informacije o sustavu azila, kulturi i društvu, provodi tečaj hrvatskoga jezika te im pokušava olakšati proces integracije. Zahtjevamo od MUP-a da poništi spornu odluku te s CMS-om potpiše sporazum kojim će nam se vratiti pravo ulaska u prihvatilišta kako bismo mogli nastaviti s aktivnostima koje su potrebne tražiteljima azila.“

Sve zbog slučaja male Madine?

U priopćenju također navode kako je u posljednje dvije godine CMS jedna od organizacija koje javno upozorava na onemogućavanje pristupa sustavu azila izbjeglicama i ilegalna protjerivanja te se uz udrugu Are You Syrious? aktivno zalaže za procesuiranje odgovornih u slučaju smrti djevojčice Madine, koji direktno inkriminira MUP i koji se trenutačno nalazi na Europskom sudu za ljudska prava.

"Prije nekoliko mjeseci Ministarstvo unutarnjih poslova sudski je tražilo zabranu rada organizacije Are You Syrious?, a sada pokušava opstruirati rad Centra za mirovne studije i smanjiti mogućnost djelovanja organizacija koje upozoravaju na kršenja ljudskih prava. Vidimo ovo kao nastavak sustavnog onemogućavanja rada organizacija koje štite ljudska prava izbjeglica. Ovaj negativan trend pritiska na organizacije civilnog društva prisutan u nekim djelovima EU nije u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava“, poručio je Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava.

CMS upozorava kako MUP-ova tvrdnja da su trenutne aktivnosti drugih organizacija u prihvatilištima dovoljne ne stoji, jer, kako ističu, mnoge nisu dostupne svim izbjeglicama, posebice smještenima u prihvatilištu u Kutini.

"Potrebe izbjeglica analizirane su za izradu važećeg Akcijskog plana za integraciju u čijoj izradi su sudjelovale brojne organizacije i institucije, a mjere koje su tim planom donesene nisu se mijenjale i za neke od njih sunositelj je CMS. Ironično, za dio mjera tog plana nadležan je upravo MUP, koji ovim potezom ugrožava provedbu Akcijskog plana. Zbog toga se postavlja pitanje kome odgovara ovakva odluka MUP-a, jer ne ide na korist niti hrvatskom društvu, ni državnim institucijama, a niti izbjeglicama", ističu u priopćenju.

Traže pomoć od premijera Plenkovića

Volonter CMS-a s petogodišnjim iskustvom Dag Oršić, napominje: "Mi smo tim ljudima najčešće prvi kontakt s društvom u kojeg su došli, s nama nauče prve riječi hrvatskog jezika i zovu nas kada im treba objasniti kako negdje doći ili kako nešto obaviti. Ljudi koji nam dolaze su različiti ipristupamo im individualno, zato je svaki volonter i svaka organizacija potrebna i za svakog mora biti mjesta".

"Centar za mirovne studije je od 2003. godine prisutan u prihvatilištima, najprije u Šašnoj Gredi, zatim u Kutini od 2006. te potom u Zagrebu od 2013. godine. Nakon 15 godina rada u prihvatilištima, preko 300 angažiranih volontera i volonterki, preko 6000 volonterskih sati u prihvatištima, preko 1000 tražitelja koji su sudjelovali u aktivnostima, sada se CMS-u zatvaraju vrata jer je upozoravao na nezakonita postupanja MUP-a", ističe.

"Izbacivanjem, MUP pokušava ugušiti kontakt tražitelja azila s organizacijama civilnoga društva koje će zagovarati prava koja im se ugrožavaju. CMS neće prestati prozivati odgovorne za kršenje ljudskih prava i traži od predsjednika Vlade da stane na kraj MUP-ovom kažnjavanju onih koji progovaraju o nezakonitim praksama policije!", navodi Udruga u priopćenju.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju