Centar za mirovne studije podnijet će kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja policijskih službenika MUP-a.

Galerija Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 5 +0 Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Nakon smrti afganistanske djevojčice Madine na srpsko-hrvatskoj granici, njezini roditelji traže odgovore. Tvrde da su ih djelatnici MUP-a natjerali da se vrate u Srbiju, nakon što su ih zatekli u prelasku granice na pruzi, zbog čega je vlak naletio na njihovu kćer te je usmrtio.

Vezani članci Sara Kekuš, Tajana Tadić, Antonia Pindulić CMS: ''Od Plenkovića očekujemo hitnu smjenu odgovornih za smrt male Madine - ravnatelja policije, načelnika za granicu, ministra Božinovića i državne tajnice'' Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 6 MUP reagirao na napise Guardiana o djevojčici koja je poginula u blizini hrvatske granice

Djelatnici MUP-a tvrde da njihovo djelovanje nije povezano s njezinom smrti te su ponudili drugačiju verziju događaja. Ipak, Centar za mirovne studije podnosi kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja policijskih službenika MUP-a zbog slučaja njezine smrti.

Gordan Bosanac iz CMS-a na konferenciji za medije izvijestio je kako je Centar za mirovne studije u suradnji s drugim organizacijama, u 30 dana od kada je stradala Madina, provodio istragu i okolnosti oko ovog slučaja. ''Bili smo i u kontaktu s obitelji koja nas je zamolila da rasvijetlimo slučaj i podnesemo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja odgovornog za ovaj slučaj'', rekao je Bosanac.

Odvjetnica obitelji izvijestila je kako je podnesena kaznena prijava, jer su se ostvarili elementi četiri kaznena djela po hrvatskom zakonu - zlouporaba položaja i ovlasti, povreda djetetova prava, prouzročenje smrti iz nehaja te nanonšenje teške društvene boli.

Majka je ispričala da je zatečena sa šestero djece na teritoriju Republike Hrvatske i zatražila azil. Policijski službenici zanemarili, kaže, su njezin zahtjev te su obitelj uputili da se vrate na teritorij Srbije. Nisu postupili humano i jer nisu uvažili molbu majke da s djecom prenoće u Hrvatskoj do jutra uslijed čega se dogodila smrtna posljedica , odnosno poginula je šestogodišnjakinja, napomenula je odvjetnica obitelji.

''U ovoj se situaciji otvara pitanje kako provesti neovisnu i učinkovitu istragu. Čekamo 30 dana da MUP dokaze da njihova priča drži više vode od priče majke'', kazao je Bosanac te pozvao MUP da objavi snimke termovizijske kamere pomoću koje su vidjeli obitelj na teritoriju Srbije.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju