Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne u EU'

Članovi Vijeća za Hrvatsku žele pratiti referendum o EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoosnovano 'Vijeće za Hrvatsku - ne u EU' koje okuplja neparlamentarne stranke, udruge i pojedince, predalo je danas Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zahtijev kojim traži sudjelovanje u nadzoru predstojećeg referenduma o pristupanju Europskoj uniji.

Vijeće se pritom javnosti predstavilo kao udružena politička snaga koja djeluje sa zajedničkim ciljem očuvanja suvereniteta Republike Hrvatske, a od odgovornih traže ravnopravne uvjete u javnoj raspravi o eventualnom pridruživanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji.

U Vijeću je okupljeno 12 političkih stranaka, među kojima su HSP, HČSP, Savez za promjene, Volim Hrvatsku i Demokratska stranka žena te devet udruga i neformalnih grupa građana.

Smatraju da izostanak javne rasprave i netransparentnost pregovaračkog procesa opravdano daju za sumnjati da vladajuće elite kriju od javnosti pravu istinu o EU-u i posljedicama pridruživanja.

Vijeće je najavilo da će od nadležnih ustanova zatražiti cjelovit sadržaj i kvalitetno tumačenje već potpisanog ugovora, s projekcijom posljedica ugovornih točaka te odgodu referenduma do završetka kvalitetne javne rasprave. Bit će zatražena, kažu, i ravnopravna medijska zastupljenost vjerodostojnih predstavnika 'pro i kontra' opcije ulaska Hrvatske u EU, te ravnomjerno financiranje obiju strana.

'Riječ je o sudbonosnoj odluci koja ne smije biti moderirana uzurpiranjem medijskog, političkog i promidžbenog prostora, a sve je to financirano novcem građana, koji zahtijevaju i zaslužuju točnu i vjerodostojnu informaciju', navodi Vijeće.

Među poreznim obveznicima nalaze se i euroskeptici i eurofili, pa bi shodno tome, zaključuju u Vijeću, novac predviđen za propagandu trebao biti ravnomjerno raspoređen, a ne diskriminirajući, 'eurofilima sve, a euroskepticima ništa'. (HINA)

Pročitajte i ovo Slaven Hojski, Državno izborno povjerenstvo popis birača DIP ima poruku za građane uoči izbora za Europski parlament: "Problem koji se javio na ovim izborima treba riješiti" Ilustracija Objavio DIP Europski izbori: Državljani drugih članica EU mogu birati i biti birani

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene