Statičari procjenjuju koliko je objekata oštećeno, što će se morati rušiti, a što se može obnoviti. Država je za obnovu potresom pogođenog područja izdvojila 120 milijuna kuna.

Galerija


Cigla po cigla čisti se s petrinjskih ulica. Popucali zidovi i cijevi, porušeni krovovi… Štete su goleme. Građani Petrinje opraštaju se od obiteljskih kuća. Crveni iksići na njima znak su da za njih nema spasa.

Vezani članci Đurđa Dražetić iz Sibića Da ne spavaju pod zvijezdama pobrinuli su se dobri ljudi. Ali nije lako: "1991. sam bježala... Sada sam stara, da budem negdje na tuđem pragu… ne mogu" Posljedice potresa u Glini Pravna klinika pogođenima potresom nudi besplatnu pomoć u prijavi šteta

"Ja vam velim ja sam rođen u ovoj Petrinji. Evo ovdje. Kao da dio mene odlazi. To je strahota jedna", kaže Božidar Malović iz Petrinje.

Iz porušenih kuća uzima se ono što se u najvećem strahu nije stiglo.

"Tata se sigurno neće vratiti jer njega planiram da ostane u Sisku jer je stota godina. Stota. Tako da je ovo zadnja snimka ove kuće najvjerojatnije", kaže Antun Lohar iz Petrinje.

Koliko je objekata oštećeno na području cijele županije utvrđuju statičari. Na terenu su i volonteri koji im pomažu i prijavljuju što je oštećeno. Obišli su i Novo selo kod Siska.

"Radimo grubi popis, ono što vidimo s ceste i te popise predajemo ažurirane statičarima. Stanje je loše", kaže Dražen Gela, volonter za pomoć statičarima.

Koliko je loše, struka još utvrđuje. Nastavljaju i sutra.

"Statistika govori da od 500 pregleda današnjih oko pola je zelenih, 25 posto žutih i 25 posto crvenih, neuoprabljivih zgrada", kaže Josip Atalić.

Dok čeka da stignu do njegove kuće , Božidar je odlučio stvar uzeti u svoje ruke. Kako mu polomljeni dimnjak ne bi pao u kuću.

"Jučer sam zvao broj, nije se javio, u ponedjeljak sam zvao 193, javili su se iz Zagreba i po prioritetu još nitko nije došao s dizalicom", kaže Božidar.

Uz statičare - čekao se i povratak struje. Za obnovu potresom pogođenog područja - izdvojit će se 120 milijuna kuna, od toga 100 milijuna za Sisačko - moslavačku županiju. No već je sada jasno - to neće biti dosta.

"Ova sredstva nisu jedina naravno, mi ćemo u idućim danima i tjednima čekati i fokus usmjeriti na europske fondove", kaže ministar financija Zdravko Marić.

A hoće li se obnova Banovine odraditi u sklopu Zakona o obnovi Zagreba ili ići u novi zakon, odlučit će se do ponedjeljka.

"Po ovome koliko ja sad shvaćam, skloniji su što se tiče struke unutar tog ministarstva da proširi opseg ovog zakona za Sisačko-moslavačku županiju. Ja mislim da je zakon stvarno dobar", kaže premijer Andrej Plenković.

A dok se čiste ulice njihovih gradova i općina i procjenjuje mogu li se njihove kuće obnoviti...građanima ostaje samo čekanje. Neizvjesne noći se nastavljaju, no ipak - ovo društvo će večeras nazdraviti bocom šampanjca.

"Ma ne damo se, prošli smo mi svašta, pa ćemo i ovo", kažu. S optimizmom u novu godinu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr