Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže povlačenje odluke

SUOZNHB protiv ćirilice u Vukovaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja (SUOZNHB) traži od Vlade Republike Hrvatske da ponovno ispita i povuče odluku o uvođenju dvojezičnosti u grad Vukovar.

SUOZNHB ističe kako bez obzira na rezultate popisa stanovništva iz 2011. i ustavnu odredbu, koja omogućuje uvođenje dvojezičnosti, Vlada treba uzeti u obzir i ustavnu odredbu kojom se određena prava mogu ograničiti ukoliko su u datom trenutku štetna.

Navodi kako je potrebno uzeti u obzir da je Vukovar 1991. bio do temelja razoren i da je živote izgubilo oko 5000 ljudi, najvećim dijelom Hrvata te da je iz njega preživjelo nesrpsko stanovništo protjerano. "Velki broj ubijenih stanovnika Vukovara zabilježen je i u periodu okupacije, kao što je bio slučaj s obitelji Pakšec, podsjeća SUOZNHB.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promijenjen statut grada Šef vukovarskog SDSS-a nakon ukidanja ćirilice: "Pogažen je minimum ljudskih prava. Ovo je ogroman korak unazad" Slika nije dostupna OGLASIO SE I SDSS Penava o padu broja Srba u Vukovaru: ''Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu''

>> Sabo će predložiti da natpisi na Ovčari ne budu na ćirilici

"Ne smiju se zanemariti izvješća o 18. 000 novonaseljenih Srba na područje Vukovara", podsjeća se i navodi kako se još uvijek preko 300 osoba s područja Vukovara vode kao nestale osobe.

Udruge napominju kako su obitelji poginulih, zatočenih i nestalih, ubijenih hrvatskih branitelja kao i drugi stradalnici i prognanici za vrijeme dugogodišnjega progonstva po sili zakona stekli nova prebivališta . "Svi koji su ostvarili nužno stambeno zbrinjavanje morali su mijenjati prebivalište i odreći se prava na obnovu uništenih kuća i stanova", navodi SUOZNHB i dodaje kako su oni koji su zbrinuti prema zakonu o obnovi pod kaznenom i materijalnom odgovornošću morali pri obnovi potpisati izjavu da ne posjeduju nikakvu drugu useljivu kuću ili stan, te da su obnovu dobili prema modelu 35+10 m/2.

Istodobno, kako udruge ističu, Srbi, pa i oni koji su aktivno sudjelovali u agresiji, ali su abolirani, ostvarivali su, a i danas ostvaruju obnovu u gabaritima iz 1991. iako su u međuvremenu sagradili kuće, kupili stanove ili ih dobili na području Srbije ili Bosne i Hercegovine gdje i žive.

Ističu kako su Srbi danas fiktivni stanovnici Vukovara i mnogih drugih gradova i sela koji ostvaruju sva prava te nameću ćirilicu gradu u kojem ne žive.

Podsjeća kako se mnoge hrvatske obitelji žrtava nisu vratile u Vukovar zbog toga što u njemu žive mnogi koji znaju istinu o nestalima i zločinima, koji su nakon okupacije pljačkali hrvatske kuće i stjecali materijalne vrijednosti, oni koji su podupirali velikosrpsku agresiju, oni koji danas svoje vjerske i druge blagdane obilježavaju na neprimjeren način.

"U Vukovar se još uvijek nisu vratili ni mnogi prognani Hrvati zato što nemaju od čega živjeti u tom gradu te zato što se provodi politika obaveznog zapošljavanja jedne trećine Srba, čime država doprinosi isforsiranom izgledu etničke slike grada", podsjeća SUOZNHB i dodaje kako istodobno Hrvatima i pridanicima drugih etničkih skupina nijedna politika ne jamči zapošljavanje u bilo kojem omjeru.

Savez udruga smatra kako sve to govori o nasilnim promjenama slike etničke strukture Vukovara te o nerealnom prikazu stanja u Vukovaru, apsurdnosti stanja u kojoj se Vukovar u ovom trenutku nalazi, a u kojem će se zasigurno naći i neki drugi hrvatski gradovi.

"Hrvatski narod, branitelji, obitelji žrtava i svi oni koji poštuju žrtvu Vukovara nisu se osvećivali, niti će to činiti, ali nisu zaboravili da je glavna vukovarska ulica koja je do sredine 1992. nosila naziv Stjepana Radića te godine preimenovana u ulicu Puniše Račića, a ulica Braće Radić u ulicu Vukašina Šoškočanina", napominje se i dodaje kako neki koji su tada odlučivali o tim promjenama i danas nalaze u Vukovaru .

SUOZNHB ističe kako Vukovarci nisu zaboravili da su upravo sredinom 1991. u Vukovaru osvanule ploče s ćiriličnim natpisima kao pokušaj ostvarivanja velikosrpske politike. "Mi nismo protivnici njegovanja kulturne baštine, vjerskih običaja ili očuvanja bilo kojih drugih nacionalnih vrijednosti bilo koje manjine, ali nemamo pravo poduprijeti, dopustiti ili sudjelovati u omalovažavanju žrtava onih koji su svoje živote uložili u obranu Vukovara i Republike Hrvatske", stoji u priopćenju.

SUOZNHB smatra kako je uvođenje dvojezičnosti i ćirilice teror nad svima koji su stradali, koji su branili Republiku Hrvatsku i grad Vukovar te da je Republika Hrvatska dužna ispoštovati volju svojih građana, posebno onih koji su je stvorili. "Vlada je dužna raditi na izgradnji mira i stabilnosti, a radi mira i stabilnosti potrebno je provesti javnu raspravu, ali i referendum ako to narod traži", stoji u priopćenju SUOZNHB koji ističe kako podupire zahtjeve i obrazloženja iz Proglasa Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara upućena hrvatskim institucijama i javnosti glede dvojezičnosti u Vukovaru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene