Gradilište
Gradilište Foto: Getty Images

Cijene najamnina su u prosjeku porasle za 16 posto, a cijene nekretnina za čak 42 posto u Europskoj uniji u proteklih 10 godina, prema najnovijim podacima Eurostata. Odraz ovog trenda jasno je vidljiv i u Hrvatskoj.


Dok su cijene nekretnina u Hrvatskoj porasle u prosjeku za 32 posto u posljednjih 10 godina, cijene najamnina skočile su za 18 posto u istom vremenskom razdoblju, objavio je Eurostat u najnovijem izvješću o kretanju cijena nekretnina u EU-u. 

Vezani članci Eurostatovo izvješće za 2017. godinu: Hrvatska među najsiromašnijima u EU (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Eurostat za 2017. godinu: Hrvatska je po kupovnoj moći pri samom dnu među europskim državama Slika nije dostupna Hrvatska ponovno među europskim odlikašima: I dalje bilježimo jedan od najvećih padova nezaposlenosti u EU-u

Situacija na tržištu nekretnina nije specifična za Hrvatsku, već je odraz šireg trenda u cijeloj Europi. U vremenskom razdoblju od kraja 2010. godine pa do kraja 2021. Europska Unija zabilježila je prosječan rast cijena nekretnina od 42 posto. Cijene najamnina prosječno su porasle za 16 posto.

Hrvoje Krešić, videozid - 4 Analiza Hrvoja Krešića: Tri su najvažnija razloga za divljanje cijena nekretnina u Hrvatskoj - "Stvoreno je usko grlo na tržištu..."

Nekretnine sve skuplje, radnika sve manje - 1 Cijene stanova u Zagrebu rastu munjevitom brzinom, a radnika nema: "Oni najbolji su otišli"

Najveću stopu rasta cijena nekretnina zabilježila je Estonija, u kojoj su cijene nekretnina u posljednjih deset godina porasle za čak 156 posto. Slijede je Mađarska s rastom od 128 posto i Luksemburg s rastom od 124 posto. Jedine zemlje koje su u ovom vremenskom okviru zabilježile pad cijena nekretnina su Italija, Grčka i Cipar.

Što se rasta cijena najamnine tiče, Estonija, Litva i Irska nalaze se na vrhu, sa zabilježenim prosječnim rastom od 171, 113 i 74 posto. Grčka i Cipar su ponovno jedine države Europske unije koje su zabilježile pad prosječne cijene najamnine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju