Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mišljenje povjerenstva bolnice

Cijeli niz osoba odgovoran je za vađenje bubrega

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj zamjene pacijentica te vađenja zdravog bubrega krivoj osobi uzdrmao je zdravstveni sustav i još izaziva nevjericu.

Dnevnik Nove TV je u posjedu mišljenja povjerenstva dubrovačke bolnice prema kojem je cijeli niz osoba odgovoran za pogrešku. Upozoravaju i na zastarjelost informatičkog sustava. Čeka se nalaz Hrvatske liječničke komore, a istragu provodi i Državno odvjetništvo. U tim dokumentima sve je detaljno opisano. Zbog nevjerojatne pogreške kriv je cijeli niz osoba.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Radiolog je prvi zamijenio nalaze, vodeći liječnik iste nije provjerio. Urolog koji je pripremao predoperacijski nalaz propustio je priliku da se nesporazum riješi, instrumentarka je napravila krive operacijske liste, potom na kraju još jedan liječnik sve krivo upisao u informacijski sustav. 'Sigurno se pogreška dogodila i sigurno nije jedan čovjek u tom lancu potpuno kriv. Treba vidjeti tko je u tome sudjelovao i tko je konačno taj tko snosi najveću pdgovornost', rekao je Hrvoje Minigo iz Hrvatske liječničke komore.

Hrvatska liječnička komora za nekoliko tjedana donijet će svoj sud. Povjerenstvo bolnice upozorava i na zastarjelost informatičke tehnologije. U udruzi pacijenata problem ne vide u hardverima i softverima nego sve većem nedostatku komunikacije. 'Nezamislivo mi je, ne znam koju riječ upotrijebiti da osoba ide na operacijski stol, a da joj detaljno nije objašnjeno što je čeka, što će sve morati proći, koji su ishodi tih radnji, odnosno komplikacija i tome slično. Zaista nezamislivo u 21. stoljeću', rekao je Mario Drlje iz Hrvatske udruge pacijenata.

Prigovori su to koji najčešće stižu i od pacijenata. Dubrovački slučaj istražuje i državno odvjetništvo. Utvrđuje se eventualna kaznena odgovornost. Sankcije će izreći i liječnička komora. 'Ukor, javni ukor, novčana kazna i privremeno, odnosno trajno oduzimanje licence', rekao je na kraju Minigo. To je propisano pravilnikom o disciplinskom postupku. Što će biti izrečeno akterima u dubrovačkom slučaju - ovisi o stupnju odgovornosti koji se utvrdi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene