Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za prava

Chomsky hrvatskim studentima poslao pismo podrške

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Praznično raspoloženje i na blokiranim fakultetima! Pobunjeni studenti ne odustaju od blokade unatoč jučerašnjoj odluci senata sveučilišta da nastava mora krenuti.

U nastojanjima su ih podržale sindikalne i druge udruge, a studenti su im se odužili potporom na glavnom zagrebačkom trgu gdje se održava skup 'Stegnite vi svoj remen, bando lopovska!' Ispražnjeni hodnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu, glavnina je na prosvjedima, a manji dio održava blokadu. Ona je pak popustila pod pritiskom rektora Alekse Bjeliša na Fakultetu političkih znanosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Praznik rada Prvomajski prosvjedi podbacili: 'Ubacili su svakakve među nas' Slika nije dostupna Stigao u kontrolu Bandić strankama ne da ni da primirišu grah

'Problem je što nisu mogli nigdje smjestiti njihov vlastiti plenum i što nisu mogli čak ostati na samom području fakulteta tijekom noći kako bi ga držali pod kontrolom', rekao je jedan student Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Što će se dogoditi u Zadru gdje su studenti blokirali cijelo Sveučilište još je neizvjesno.

>> Senat prihvatio deblokadu, studenti Filozofskog nastavljaju s prosvjedima

>> I nove blokade nastave

'Još uvijek se ne želimo službeno izjasniti. Sve odluke o daljnjim planovima i nastavku blokade će se odlučiti sutra', rekao je jedna studentica. Prvotnu potporu uskratio je i predsjednik Mesić koji se tako priključio dugome popisu političkih dužnosnika, birokrata, novinarskih kolumnista i opinion makera koji su si uzeli u zadatak tumačiti smisao njihove akcije.

I popis podrške sve je duži. Pismo potpore poslao im je i profesor Noam Chomsky najpoznatiji svjetski teoretičar antiglobalizacije. Tu su i sindikati kojima su se studenti odužili potporom u Maksimiru. Dio studenata poslije podne podržao je i na glavnom zagrebačkom trgu prosvjed Facebook grupe pod nazivom 'Stegnite vi remen bando lopovska'. Svega 500-tinjak okupljenih građana izrazilo je svoj zahtjev.

'Izvanredno stanje, izvanredni izbori, Vlada Republike Hrvatske mora pasti kako bi mi mogli živjeti', rekao je Josip Dell'Olio, povjerenik inicijative. Da će se prosvjedi nastaviti i nakon praznika, sasvim je izvjesno. Dio studenata nastavlja s blokadom nastave, a s trga su i sindikalisti najavili prosvjede u školama zbog rezanja plaća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene