Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob na pomolu?

Senat prihvatio deblokadu, studenti Filozofskog nastavljaju s prosvjedima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senat zagrebačkog Sveučilišta danas je prihvatio zaključke Rektorskog zbora kojima se traži deblokada nastave na svim sastavnicama Sveučilišta.

Time su zaključci Rektorskog zbora, od 28. travnja, postali obvezatni za sve sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, izjavio je novinarima u stanci sjednice Senata rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš.

Pročitajte i ovo Traktori - 2 zaustavila ih policija Nezadovoljni poljoprivrednici pokušali se probiti do graničnog prijelaza: "Pokušavat ćemo i dalje, ima i drugih pravaca" Slika nije dostupna Završila blokada Studenti deblokirali referadu Filozofskoga fakulteta

Za prihvaćanje zaključka se izjasnilo 30 članova Senata, a osam ih je bilo suzdržano, dodao je rektor. Višesatna sjednica Senata još traje. Konferencija za novinare koja je bila sazvana za 13 sati nije održana, a zaključci Senata bit će priopćeni medijima nakon što sjednica završi.

Studenti na Filozofskom nastavljaju blokadu fakulteta

Studenti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta jedanaesti dan nastavljaju blokadu fakulteta opovrgavajući glasine, kako su rekli, o padu potpore akciji. 'Ako su i proizvođači vijesti do određene mjere zasićeni tom akcijom, dosad prebrojenih 30.000 peticijom iskazanih glasove potpore svjedoči o tome da šira javnost o tom pitanju ima drugačija stajališta od nekih bučnijih predstavnika medija', poručili su studenti s današnje konferencije za novinare.

>> Studenti Dramske akademije se pridružili blokadi nastave

Pozdravili su studente 20 fakulteta u Hrvatskoj koji su u ovome trenutku u blokadi te jučerašnju odluku Vijeća Filozofskoga fakulteta o daljnjoj potpori studentskoj inicijativi. 'Protivno plasiranim glasinama, studenti i profesori nepodijeljeno nastavljaju zajedničku borbu', rekli su studenti.

Pritisci na studente na razini psihološkog rata

Upozorili su na sve otvorenije spominjanje 'represivnih mjera' protiv onih koji su, kako su rekli, počinili grijeh da demokratsko pravo na prosvjed shvate ozbiljno. Ocijenili su kako su pritisci na studente, asistente i profesore bliže razini 'otvorenoga psihološkog rata' te poručili da se neće dati 'zastrašiti tim igricama niti dopustiti da bilo koji od kolega bude razapet i demonstrativno žrtvovan jer je ustao u ime svih'.

Na upit da komentiraju informacije o potpisivanju peticije za početak nastave, rekli su kako o tome ništa ne znaju. O početku nastave demokratski će odlučiti na plenumu, dodali su. Nisu imali komentar ni na današnju poruku hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića, koji je studentima koji blokiraju nastavu na hrvatskim fakultetima poručio da su poruku poslali i da je trenutak da se vrate svojim obvezama. Poduprli su i radnike koji ovih dana, kako su rekli, ponovno kreću u aktivniju borbu za svoja prava.

Dosadašnji prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Damir Boras sinoć je izabran na sjednici Fakultetskog vijeća za novog dekana zagrebačkoga Filozofskog fakulteta. Boras, profesor informacijskih znanosti, preuzet će dužnost dekana 1. listopada od Miljenka Jurkovića.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene