Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Četvrtooptuženi u slučaju "selotejp" progovorio o likvidaciji na Dravi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četverooptuženi u slučaju "selotejp" Mirko Sivić prvi je sudionik suđenja Branimiru Glavašu i ostalima za zločine nad srpskim civilima u ratnom Osijeku koji je govorio o likvidacijama civila na obali Drave i priznao da je osobno nazočio ubojstvu jednog osječkog Srbina.

Sivić je ispričao kako je s prijateljem Josipom Zdravčevićem i muškarcem kojega je znao samo po imenu Božo jednog osječkog Srbina ranjenog odveo na obalu Drave.

Pročitajte i ovo Poljska javna televizija u Varšavi Smjenjena vodstva Poljski ministar kulture kaže da će staviti državne medije u likvidaciju Slika nije dostupna Pobijanje presude na Ustavnom sudu 'Ukoliko je Glavaš kriv, onda su trebali izreći maksimalnu kaznu'

"Božo ga izveo na obalu i rekao da svi moramo pucati kao zavjet šutnje. Ja sam pucao preko glave jer me mater nije naučila da nekome tako oduzmem život. Jesu li drugi pucali u njega nisam gledao", kazao je Sivić te dodao kako je Božo potom mrtvo tijelo gurnuo u rijeku.

"Božo je djelovao kao čovjek koji nije normalan i bojao sam se da bi ako ne pucam i ja mogao završiti u Dravi", rekao je Sivić.

Kao i optužena Gordana Getoš Magdić kazao je i da je njegov iskaz u osječkoj policiji bio iznuđen, odnosno da ga je dao nakon niza ucjena i pritisaka. Tvrdi da ga je tadašnji načelnik osječke policije Vladimir Faber pozvao kako bi prikupio informacije potrebne za uhićenje Branimira Glavaša i pritom mu nudio status zaštićenog svjedoka.

"Rekao je da za to imaju garancije s najvišeg državnog vrha i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića", rekao je Sivić koji tvrdi da mu je Faber ponudio i da će mu riješiti vojnu mirovinu, zaposliti ženu i djecu te osigurati smještaj.

"70 sati su me držali tamo i prijetili da ću dobiti 20 godina robije ako neću surađivati. Zbog toga nisam imao izbora nego priznati", kazao je optuženik. Dodao je da mu je Faber doveo i odvjetnicu rekavši da će mu srediti sve potrebno oko dobivanja statusa zaštićenog svjedoka, a na njen je nagovor, tvrdi, potpisao i sve policijske dokumente.

Kasnije je, kaže, shvatio da je prevaren, smjestili su ga u pritvor, a potom i na optuženičku klupu.

Unatoč zdravstvenim tegobama zbog kojih je prošli tjedan iz zatvorske bolnice bio premješten u bolnicu Dubrava na raspravi sudjeluje i prvooptuženi Glavaš.

Suđenje se nastavlja čitanjem ranijih Sivićevih iskaza, nakon čega bi trebao odgovarati na pitanja obrane, optužbe i sudskog vijeća.

Glavaš i ostali za blagdane ostaju za blagdane

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Željka Horvatovića danas je još jednom odbilo da se Branimiru Glavašu i njegovim suoptuženicima ukine pritvor.

Odvjetnici u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' ukidanje pritvora
ponovno su tražili tvrdeći da za to više nema potrebe, jer će se svi optuženici nastaviti odazivati sudskim ročištima.

Krnjakov odvjetnik Petar Šale usporedio je slučaj optuženih za 'garažu' i 'selotejp' sa slučajem haškog optuženika Ante Gotovine, rekavši da je za Gotovinu Vlada davala garancije i vršila pritisak na sud da ga se pusti iz pritvora, iako je bio bjegunac. No, dodao je, optuženicima u ovom postupku nitko ne želi izaći u susret, iako su također hrvatski branitelji.

Zahtjevu za puštanjem iz pritvora ponovno se usprotivilo državno odvjetništvo, rekavši da su svi argumenti obrane već izneseni te da ih je sud i ranije odbijao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene