Prva gimnazija u Zagrebu najbiciklističkija je hrvatska škola. U sklopu projekta BUŠ - Biciklom u školu - dolazi čak četvrtina učenika. Profesorica tjelesnog nadgleda dolaske, a ravnateljica najupornijeg biciklista na kraju godine nagradi - novim biciklom.

Galerija Srednjoškolke se voze biciklom u školu (Foto: Dnevnik.hr) Bar kod na biciklima (Foto: Dnevnik.hr) +0 Bicikli ispred prve gimnazije (Foto: Dnevnik.hr)

Zašto BUŠ, biciklom u školu?

Vezani članci Ilustracija Kako policija troši resurse usprkos sudskim presudama? ''Uspjeh bi bio manje nesreća, a ne veći broj kazni'' Zagrebačka I. gimnazija - 3 Prolom oblaka obustavio nastavu u zagrebačkoj gimnaziji: Voda se počela približavati električnim instalacijama

"Pa problem je kad je gužva pa kasnim na bus, pa ne dođe bus", kaže Nika Čebohin, učenica 3. razreda Prve gimnazije.

Na pitanje vozi li se biciklom u školu više djevojaka ili mladića Ana Predrijevac, učenica 3. razreda Prve gimnazije, kaže kako ih je podjednako.

Ravnateljica nagrađuje.

"Pobjednik dobiva novi bicikl, a oni koji su visokoplasirani, na prvih 5 do 10 mjesta, dobivaju manje nagrade", kaže ravnateljica Prve gimnazije prof. Dunja Marušić Brezetić.

Profesorica tjelesnog prati kilometražu.

"Sad očitavam bar kod na svakom biciklu, koji u sebi ima podatke o učeniku, znači ime, prezime, udaljenost koju prolazi od doma do škole, i to mu aplikacija pretvara u bodove, i tako svaki bicikl, svaki dan", kaže Meri Matušan, profesorica tjelesnog Prve gimnazije.

Učenici u školi mogu i popraviti bicikle.

"Uzeli smo nešto tih rezervnih dijelova, ako se dogodi neki manji kvar da na licu mjesta mogu to tu otkloniti", rekla je ravnateljica Marušić Brezetić. "Mislim da je u svakom slučaju dobro promovirati biciklizam. To je odgoj mladih za budućnost", poručuje prof. Matušan.

Kad će mladi dobiti više od sadašnjih 300 kilometara biciklističkih staza, pitamo Gradski ured za zaštitu okoliša.

"Pa, ja vjerujem kroz idućih 10 godina da će to svaka ulica dobiti", kaže Darinka Jug iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

"Što bicikliranjem dobivamo? Mičemo aute iz centra, rješavamo kardiovaskularne bolesti, pa mentalno stanje nacije, pa možda i ekonomsku situaciju poboljšavamo", nada se prof. Matušan.

"Uštedim i vrijeme ujutro, dižem se 20 minuta kasnije, razbudim se na biciklu", ističe Nika dobre strane vožnje biciklom.

Ravnateljica škole ističe da učenici svake godine prolaze i "Sigurno u prometu", ali i edukaciju vezanu upravo za bicikliranje, također u sklopu projekta BUŠ. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju