Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODNOS POLITIKE PREMA ŽENAMA

Kunu se u prava žena, ali uvrede, omalovažavanje i seksizam izlazili su godinama iz usta mnogih političara

Odnos politike prema ženama
Odnos politike prema ženama DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Odnos politike prema ženama Odnos politike prema ženama Foto: DNEVNIK.hr Božo Petrov Božo Petrov Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Milan Bandić Milan Bandić Foto: DNEVNIK.hr +0 Međunarodni Dan žena - 3 Galerija 1/5 >>
U Saboru bi od ove jeseni moglo biti mnogo više žena, budu li se političari držali zakona koji su sami donijeli. Do sada im se gledalo kroz prste i nisu kažnjavani zbog nepoštovanja ženske kvote. Na današnji dan obećavaju da će ovoga puta to ispuniti.

Šef SDP-a Davor Bernardić je povodom Međunarodnog dana žena na Trgu bana Jelačića dijelio karanfile. Uz karanfile uslijedila je i isprika zbog izjave da je terenski rad oko parlamentarnih izbora povjerio muškim kolegama jer nije želio eksperimentirati s neiskusnim kolegicama.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

"Možda je ispalo malo nespretno, ispričavam se ako sam bilo koga time uvrijedio, no moramo znati od koga jučer dolaze napadi", kazao je Bernardić. A napad je najglasnije dolazio od premijera Andreja Plenkovića.

"Da kaže nešto poput navodnog pretendenta za premijera i čelnika SDP-a, to se nijednom HDZ-ovcu drage moje prijateljice i prijatelji neće dogoditi", uvjeren je Plenković.

Uvrede, omalovažavanje, seksizam... izlazili su godinama iz usta mnogih političkih aktera. HDZ-ovac Vladimir Šeks poznat je po svojoj izjavi zastupnici Sobol da se drži pristojnosti kao što se drži plesa oko štange. Premijer je novinarki rekao: "Slatki ste Damira".

"Vi ste meni kao učiteljica zločesta, daj budite dama fina s osmijehom", kazao je Milan Bandić novinarki Dnevnika Nove TV Ivani Pezo Moskaljov.

Bandić je novinarki Dnevnika Nove TV Ivani Brkić Tomljenović rekao sunce, sunčeko, a poznata je i njegova seksistička izjava: "Bandić da je žensko bio bi najbolji ali je muškarac i svima da".

Varga voli sestre u pripijenim uniformama. Kujundžić pozdravlja mladu i lipu sestru. "Ja sam kavalir, čovječe, kad je skidanje u pitanju", rekao je svojedobno Stipe Mesić.

U dugogodišnjoj političkoj karijeri uvreda se naslušala i zastupnica Vesna Nađ. Zagrebački gradonačelnik rekao joj je da se baci u Savu.

"Nema tu plakanja i cmizdrenja nego ići dalje i gledati ga u oči i misliti si ja ću tebe pobijediti", poručila je Vesna Nađ. Pobijedile su žene kroz povijest i gore stvari. Rijetki političari izašli su danas na ulicu i ženama čestitali njihov dan!

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković poslao je priopćenje. Predsjednik Milanović putem svog Facebook profila poručuje da će se zalagati da se sve zapisano o pravima žena ili izrečeno u prigodnim govorima ostvari.

Premijer je u stranačkoj kampanji, pa iz Sinja poručuje kako će Vlada nastaviti raditi na zakonskim okvirima koje će omogućiti jednake šanse i ženama i muškarcima. Žena su se na društvenim mrežama sjetili Božo Petrov i Miroslav Škoro.

Dok lokalni HNS dijeli ruže, Ivan Vrdoljak na društvenim je mrežama podijelio video. I Plenković se hvali uspješnim HDZ-ovkama na međunarodnim funkcijama, a s druge strane u samom HDZ-u na unutarstranačkim izborima samo je jedna kandidatkinja koja se kandidirala tek na njegov poziv.

"Ne mislim da sam postavljena samo zato što sam žena, već zato što me Andrej Plenković prepoznao kao dobru kandidatkinju", izjavila je Zdravka Bušić, Plenkovićeva kandidatkinja za potpredsjednicu HDZ-a.

Danas svi govore da će obvezne kvote od 40 posto žena na listama ove izbore poštovati. SDP obećava još i više. "Prva stranka koja će to imati, to će biti SDP i imati jednak broj muškaraca i žena u Saboru", napominje. Hoće li održati obećanja vidjet će se već za nekoliko mjeseci.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene