Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najvjerojatniji uzrok nesreće zrakoplova cessne T 303, koja se dogodila na Velebitu 5. veljače prošle godine, jest ulazak s necertificiranim zrakoplovom za letenje u uvjetima zaleđivanja u oblake.


Cessna je ušla u zonu zaleđivanja i u planinske valove, a zrakoplov se najvjerojatnije najprije zaledio na repu, stoji u završnom izvješću o nesreći toga zrakoplova koje je priopćila Agencija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova Republike Hrvatske.

Vezani članci Nesreća na autocesti OBAVEZNO očistite led s krova automobila, inače ste opasni za sve oko sebe! Podvala s ledom Roditelji podvalili klincu: Jadan bio u šoku dok nije shvatio što se zapravo događa

Kako se navodi, pošto se zrakoplov najvjerojatnije kompletno zaledio, postao je pretežak, ušao u planinske valove i postao potpuno neupravljiv. Nakon toga je pod oštrim kutom pao s visine od oko 6500 stopa (ft) i udario u brdo podno Vaganskog vrha i od siline udarca se u potpunosti raspao.

Podsjeća se da je Agencija 8. studenoga ove godine, u skladu s dodatkom 13. međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO), dostavila završno izvješće o nesreći zrakoplova cessne Agenciji za civilno zrakoplovstvo, Ministarstvu unutarnjih poslova i vlasniku zrakoplova.

Završno izvješće izrađeno je na temelju Zakona o zračnom prometu, Pravilnika o izvješćivanju i istraživanju događaja koji ugrožavaju sigurnost te nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova, dodatku 13 i EU Direktivi 94/56.

>> Velebit: Ostaci cessne izvučeni iz vrtače i prevezeni u Zagreb

>> Službeno potvrđeno: Piloti Cessne nisu preživjeli!

Agencija je provela istragu u suradnji s FAA-om (Federal Aviation Administration) i NTSB-om (National Transport Safety Bord) Sjedinjenih Američkih Država, koji ga je odobrio 28. listopada 2010. Ističe se da u skladu s EU Direktivom 94/56 nije navedeno nijedno ime ni odgovornost neke osobe pa ono ne može i ne smije poslužiti za optuživanje, utvrđivanje odgovornosti i naplatu štete od osiguravatelja.

Među ostalim, u izvješću stoji da je zrakoplov trebao letjeti u skladu s popunjenim i odobrenim planom leta, da je na području oko Gospića ušao u oblake i do nesreće letio suprotno odobrenu planu leta te da su na nesreću utjecali vremenski uvjeti, a vremenska prognoza upozoravala je na zaleđivanje na području kroz koje je zrakoplov letio. (HIna)