Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Centar Simon Wiesenthal protiv Thompsona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski veleposlanik u SAD-u Neven Jurica primio je u petak pismo rabina Abrahama Coopera iz Centra Simon Wiesenthal u Los Angelesu.

U pismu rabin prosvjeduje zbog, kako tvrdi, pojave ustaških odora i simbola na nedavnom koncertu pjevača Marka Perkovića "Thompsona" na stadionu Maksimir u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog ustaške kape 25 dana zatvora Slika nije dostupna Simon Wiesenthal traži od njujorške nadbiskupije distanciranje od Thompsona

- Na koncertu su se mnogi pojavili s ustaškim odorama, simbolima i stijegovima...što ne treba čuditi obzirom da je riječ o osobi koja u pjesmi izražava nostalgiju za dva ozloglašene hrvatska koncentracijska logora u kojima su ustaše ubile desetke tisuća nevinih Srba, Židova, Roma i Hrvata antifašista, tvrdi u pismu rabin Cooper.

>> Video snimka s koncerta Thompsona

- Gospodine veleposlaniče, mi razumijemo da je Hrvatska danas demokracija, no jasno je da ako ta vrsta ponašanja ostane bez
odgovora, to nije samo ruganje žrtvama prošlosti već i prijetnja
budućnosti demokracije, istaknuo je, među inim, Cooper.

On je pismo proslijedio i predsjednicima odbora za vanjsku politiku Predstavničkog doma američkog Kongresa i Senata, kongresniku Tomu Lantosu i senatoru Joeu Bidenu, te senatorici Diane Feinstein.

Rabin Cooper u pismu također poziva na reviziju novog postava muzeja u Jasenovcu, tražeći da se "imenuju zločinci" i objasni kako je "ustaški rasizam, antisemitizam i ksenofobija ono što je začelo Jasenovac", da bi "mladi Hrvati u cijelosti razumjeli užase
prošlosti".

On također poziva da se poduzmu nužni zakonodavni koraci kako bi se zabranila uporaba ustaških simbola u Hrvatskoj, na način na koji se priječi uporaba "svastike" u Njemačkoj i Austriji.

Veleposlanik Jurica izjavio je petak za Hinu da je rabinu Cooperu
uputio odogovor "koji je u okvirima stajališta koje je o tom pitanju
zauzela hrvatska Vlada".

Reagirajući na zbivanja na spornom koncertu i prosvjede židovskih udruga u zemlji i inozemstvu, Vlada je u priopćenju od 19. lipnja "odbacila pokušaje uporabe i isticanja znakovlja i pozdrava iz vremena ustaškog režima iz II. svjetskog rata", ističući kako današnja Hrvatska počiva na vrijednostima antifašizma i pozivajući sve u društvu, posebno one što utiču na mlade, na promicanje europskih vrijednosti.

Hrvatski veleposlanik je kazao kako je u pismu rabinu Cooperu dodatno objasnio neke činjenice vezane uz novi postav muzeja u Jasenovcu, kao što je suradnja stručnjaka muzeja Yad Vashem u Izraelu i Muzeja Holokausta u Washingtonu na njegovoj pripremi.

Predstavnici za tisak ureda senatora Joea Bidena i kongresnika Toma Lantosa, u petak Hini nisu mogli potvrditi prijem pisma rabina Coppera, a mogući su odgovor ili komentar na pismo ostavili za idući tjedan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene