Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločin bez kazne

Čeka se pravda za žrtve Vukovara, a institucije se ovih dana - hvale brojkama

Kolona u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr)
Kolona u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Grafički prikaz zločina u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) Grafički prikaz zločina u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Grafički prikaz zločina u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) Grafički prikaz zločina u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kolona u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) Kolona u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Hodošašće za Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) Hodošašće za Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Put kojeg su prešle Vukovarske žrtve (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Rane Vukovara još su otvorene. Prošlomjesečni prosvjed na Dan sjećanja bio je u drugom planu.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava poručuje: "Trebalo bi biti svaki dan u godini, pogotovo onima koji su odgovorni svojom dužnošću za procesuiranje zločinaca, njima bi svaki dan trebao biti 18.11."

Pročitajte i ovo Ivan Penava Nakon masovne tučnjave Javio se HDZ: ''Penavine poruke su da je nasilno ponašanje nekad dozvoljeno, nekad ne'' Kolona sjećanja - 135 za vrijeme Dana sjećanja U Vukovaru mahao zastavom s nedopuštenim simbolima: Dobio pet dana zatvora

Rezultat prosvjeda, kaže, prerano je ocjenjivati. "Dajmo šansu institucijama, mislim da smo ih probudili, nemaju puno vremena, ali svakako im ga treba dati da odrade ono što kao institucije nisu odradile proteklih 27 godina“. Premijer Plenković uvjerava kako je u njegovu mandatu napravljen iskorak. "Više nego u brojnim godinama prije, počelo se raditi na puno sustavniji način, DORH ima dovoljno sredstava kada je riječ o ukupnom funkcioniranju, a što se tiče fokusa na procesuiranje ratnih zločina oni imaju i posebne odjele, znate i sami da postoje posebni dijelovi na 4 suda koji se bave ratnim zločinima", napominje premijer.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjeća što je sve ove godine poduzela policija. "Podigla je broj kaznenih prijava 35 posto u odnosu na prošlu godinu. Za Ovčaru su podignute tri kaznene prijave za četiri ratna zločina i to je put kojim idemo dalje i siguran sam da će biti još rezultata", rekao je ministar.

Mnogi vukovarski krvnici, nalogodavci i izvršitelji još su izvan dosega. Državno odvjetništvo ukazalo je na svoje rezultate. Priopćili su kako su u tijeku dvije istrage za ratni zločin, a četiri su obustavljene jer su osumnjičeni nedostupni. Podignuto je 15 optužnica, donesene 23 presude. U Srbiji su pokrenuti postupci za 6 ratnih zločina protiv počinitelja, a od 6 haških suđenja, dvije su presude, jedan ponovljeni postupak i tri obustave. Još se traga za oko 300 nestalih.

Ministar obrane Tomo Medved rekao je kako njegovo ministarstvo svakodnevno radi kako bi se pronašle nestale osobe. Za mnoge žrtve ubijanja, silovanja, ranjavanja, mučenja i nakon 27 godina čeka se pravda.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene