Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četverozupka napuhnjača ili Kuglakož jedna je od najotrovnijih ribljih vrsta na svijetu! Ipak, samo rijetki kuhari znaju kako je iskoristiti za prave delicije.


Riba je uhvaćena u parangal bračnog para Mata i Julijane Brautović, a teži 2,5 kilograma. Meso ove ribe je prepuno otrova Treditixina koji je 1250 puta jači od cijanida, toliko je jako da jedan gram može ubiti trideset ljudi, prenosi Dubrovnik.net. 'Uhvatili smo ga na parangal u subotu navečer ispod Konavoskih stijena. Bacio sam parangal i nakon 2 sata smo s 40 metara dubine izvukli čudnu ribu koju nikad prije nismo vidjeli', rekao je Brautović za Dubrovnik.net. Ulov je posebno zanimljiv jer je ova vrsta ribe zadnji put viđena 90-ih godina prošlog stoljeća na području srednje Dalmacije.

>> Živa i omega 3 kiseline u ribi imaju suprotni učinak na srce

'Iako je vrlo otrovna, u Japanu je pravi specijalitet, ali se treba znati što se može konzumirati, a što odstraniti, dodao je Brautović. Budući da nisu znali o kakvoj je ribi riječ, nazvali su Institut za more i priobalje te su je oni preuzeli i obavljaju daljnja istraživanja. 'kazali su mi da je do Cavtata najvjerojatnije doplivala iz Indijskog oceana preko Sueskog kanala', rekao je.

Latinski naziv ove čudne ribe je Sphoeroides pachygaster, a iz Instituta za more i priobalje za Dubrovnik.net su rekli kako se ova neobična riba već susretala u u našem moru te da nije prvi put da se našla u mrežama naših ribara. 'Živa nikome ne smeta, ali njezina jetra sadrži toksine koji su opasni po život', kazao je Valter Kožulj s dubrovačkog Instituta za more i priobalje.

Vezani članci Tržnica ribe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zdravlje iz morskih dubina nam je na dohvat ruke, ali prehrambene navike su druga priča Liječenje skupim lijekovima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Cavtat: Sedmogodišnji dječak koji boluje od teške progresivne bolesti treba lijek što prije, ali mu je u Hrvatskoj neodstupan

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook