Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unutarnja kontrola

Afera Merzel: 'I danas bi procjenjena vrijednost nekretnine bila ista'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Da se danas radi procjena nekretnine vrijednost bi bila ista', rekla je pomoćnica ministra i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec te dodala 'Porezna uprava nema što skrivati, da je bilo ikakvih problema taj bi službenik već bio procesuiran'.

Nakon dvije unutarnje kontrole zaključeno je da je Porezna uprava u Sisku napravila sve u skladu sa zakonom prilikom procjene vrijednosti nekretnine u slučaju Sisačko-moslavačke županije, a cijena zgrade Hitne određena je na temelju Preglednika tržišne vrijednosti nekretnina, zaključak je kojeg su dale dvije unutarnje kontrole.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Zoran Milanović I o Butkoviću Milanović: "Plenković nas uvlači u sukobe koje ne razumije"

'Da se danas radi procjena nekretnine vrijednost bi bila ista', rekla je pomoćnica ministra i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec te dodala 'Porezna uprava nema što skrivati, da je bilo ikakvih problema taj bi službenik već bio procesuiran'.

Milanović: One koji ruše povjerenje građana treba udaljiti iz sustava!

'Svaki dan Porezna uprava sukladno pravilima vrši brojne procjene vrijednosti nekretnina. Sustav je jasan i transparentan. Kod utvrđivanja tržišne vrijednosti nekretnina porezna uprava koristi se preglednikom trzišnih vrijednosti, tako je bilo i u ovom slučaju', rekao je ministra financija Boris Lalovac.

2012. godine Porezna uprava sisačko-moslavačka dobila zahtjev od županije za procjenu nekretnine, a  ispostava Sisak je u travnju iste godine dostavila dokumente područnom uredu Sisak koji pak je iste proslijedio županiji.

Na zahtjev državnih institucija 2013. godine je proveden nadzor kojim je utvrdeno da je Porezna uprava postupila zakonito te da je procjena napravljena po pregledniku. U srpnju 2013. ponovno je rađena procjena postupka, a središnji je ured Porezne uprave poduzeo sve mjere te izvjestio nadlezne da je napravljeno sve sukladno pravilniku te kako je tržišna vrijednost napravljena sukladno pregledniku.

Porezna uprava je prema tome postupila zakonito temeljem pravilnika i internih pravilnika te je koristila podatke po pregledniku i koji je u primjeni za cijelu rh Dvije revizije pistupka utvrdile su da je procjena vrijednosti sukladna parametrima u pravilniku

'Dva puta smo privjerili i dostavili rezultate nadležnim institucijama. Sukladno našim, internim postupcima Institucija, a tu govorimo o Poreznoj upravi u Sisku, vrijednosti su iz pretvornika i sve je po zakonu'. rekao je Lalovac.

Zoran Milanović: Od Linića ću zatražiti detaljno izvješće, ako nije sve po zakonu - neće biti dobro!

U Poreznoj upravi Ministarstva financija, za medije o postupanju Porezne uprave s procjenom vrijednosti nekretnina u slučaju Sisačko-moslavačke županije progovorili je i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec.

'2011. napravljen je preglednik vrijednosti nekretnina i oni su nama osnove za utvrđivanje pireza na promet nekretninama. Time smo izbjegli da pojedini službenici autonomno utvrđuju procjenu vrijednosti nekretnina', rekla je Čavlović Smiljanec. 'Ono što je porezna u Sisku utvrdila je da su se prilikom procjene nekretnine uzimali podaci o prosječnoj vrijednosti nekretnina. Ova nekretnina spada u drugu zonu po našim vrijednostima. Utvrđena je vrijednost 8 tisuća kuna po metru kvadratnom za poslovni prijedlog', dodala je Čavlović Smiljanec.

'Porezna nema što skrivati, da je bilo problema ili zlouporaba taj službenik bi već bio procesuiran', rekla je te dodala kako je Porezna uprava postupala jednako kao i za ostale predmete, a računica je napravljena po tablici.

Premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade u četvrtak izjavio kako je Porezna uprava bitna institucija te da povjerenje građana u njezin rad mora biti neupitno.  'Za to se ne čekaju sudske odluke, djelujemo sami, to je naša odgovornost prema građanima', rekao je Milanović koji se kritički osvrnuo na rad Porezne uprave i ministarstva pod čijom je ingerencijom te zatražio od Ministarstva financija da utvrdi po kojim je kriterijima Porezna uprava donijela odluku o procjeni spomenute nekretnine. Kaže da građani moraju imati povjerenje u Poreznu upravu, a one koje ruše to povjerenje treba udaljiti.

Bivši ministar financija brani sadašnjeg: Ne može biti kriv za propuste Porezne uprave u Sisku

'Stranka je stranka. O strankama na Vladi ne pričamo. Vlada je Vlada. Porezna uprava je pod direktnom ingerencijom ministarstva, pa onda izravno i mene osobno. Povjerenje građana u rad Porezne uprave mora biti neupitno. One koji to povjerenje ruše, treba udaljiti iz sustava i za to se ne čekaju sudske odluke, tu djelujemo sami. To je naša odgovornost prema građanima', rekao je premijer.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene