Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čarobnica za financije

Kolumna financijske savjetnice: Kako započeti sa štednjom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Važnost i jednostavnost štednje – upravo je to prva tema najnovije kolumne 'Čarobnica za financije' portala Dnevnik.hr. Za vas piše Dijana Vladislavić, jedna od najboljih i najuspješnijih financijskih savjetnica u Hrvatskoj.

Pomoći ću Vam dati ideje i savjete koji nas vode do toga da sami sebi stvorimo financijsku sigurnost. Ako prosječna plaća u Hrvatskoj iznosi 5.268 kuna, kolika je zabilježena u drugom tromjesečju, neka naša misija od danas bude da postanemo umjetnici. Početi ćemo od plaće 5.268 kuna, izdvajati mjesečno 200 kuna, ili 30 eura. Sada sigurno kažete 200 kuna!? To je puno….

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Čarobnica za financije' Financijski savjet koji vam može olakšati budućnost Slika nije dostupna Pametno s novcima 'Čarobnica za financije' - nova kolumna na portalu Dnevnik.hr

OK! Idemo ovako, mjesec ima u prosjeku 30 dana i ako podijelimo 200 kuna s 30 dana dobiti ćemo da nam je za neki naš skroman san ili potrebu dnevno potrebno uštedjeti 6,66 kuna. Imate li 6 kuna dnevno? Sada bolje zvuči…

Zavucite ruke u stare kapute, jakne, kutijice od automobila, razne posude po kući, pomaknite kauč… naći ćete makar 1 kunu . Uzeti ću za usporedbu jedan trošak koji mnogi imaju, a to je osiguranje za automobil. Spremni smo to plaćati iz mnogih opravdanih razloga i to je potpuno ispravno. No što mislite dali vi kao čovjek zaslužujete sami za sebe plaćati kasko? Ako smo novac spremni izdvojiti za lim, ljudsko biće složiti ćete se vrijedi više. Svatko od nas treba svoj kasko, u trenutku kada imamo bilo koju potrebu, želju ili primorenost u životu.

Složiti ćete se sa mnom da ste se makar jednom zatekli u ovoj rečenici: Oh! Pa danas je 19.! Sutra imam registraciju automobila a nemam novaca! I u tom trenutku kreće peglanje kartica, ulazimo u minus, posuđujemo od prijatelja, vlada potpuna panika…

A ako se malo potrudimo i dnevno odvojimo 6,66 kuna, ili 200 kuna mjesečno – u oba slučaja uštedjet ćemo 2.400 kuna godišnje. Velik napredak ako smo godinu prije imali 0 ušteđenih kuna. I što je najvažnije, to će nas učiniti ponosnima i imati ćemo ambiciju i želju za još većom štednjom i pametnijim ulaganjem.

Uplaćujući u fondove, stambene štednje, otvorene štednje i razne druge uz vlastita sredstva banka će nas dodatno nagraditi premijom na kamatu, ili ćemo jednostavno ostvariti godišnji prinos na štednju.

Za vas piše Dijana Vladislavić, jedna od najboljih i najuspješnijih financijskih savjetnica u Hrvatskoj. Dijana je pravi čarobnjak kada nečije financije treba dovesti u red. Kako bismo se lakše odrekli 200 kuna mjesečno ili 30 eura, ugovoriti ćemo trajni nalog onog dana u mjesecu koji nam je najprihvatljiviji (po mogućnosti na dan priliva plaće) i sami ćemo sebi reći: Ok! Od danas moja plaća iznosi za 200 kuna manja. Odnosno ne iznosi više 5.268,00 kuna već 5.068,00 kuna…

I dalje vam je puno? Onda jednostavno sami sebi odgovorite na pitanje: Kada bi mi poslodavac umanjio primanja za 200 kuna, bi li i dalje radio? Odgovor je: Naravno! - Jer nemamo izbor.

Stoga krenimo u nove pobjede, i učimo se postati umjetnici!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene