Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Carla del Ponte protivi se puštanju Gotovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte napustila je Brijune nakon regionalne konferencije državnih odvjetništava jugoistočne Europe i sastanka s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom.

Predsjednik hrvatske Vlade dr. Ivo Sanader je po odlasku s Brijuna u izjavi za novinare u Fažani kazao kako je u razgovoru s haškom tužiteljicom ponovio da će on osobno i Vlada jamčiti da će se general Ante Gotovina, ukoliko ga Haški sud pusti na slobodu do početka suđenja, pojaviti na Haškom sudu kada god se od njega to bude tražilo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Istražiti vjerodostojnost Niceovih optužbi' Slika nije dostupna Del Ponte odlazi s mjesta glavne tužiteljice

Ujedno je premijer Sanader dodao kako su on i predsjednik
Mesić s Carlom del Ponte razgovarali o suradnji i prenošenju
informacija u progonu ratnih zločinaca.

Nakon što su novinari u Fažani ostali uskraćeni za izjavu glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, glasnogovornica tužiteljstva Olga Kavran je u izjavi za javnost kazala kako tužiteljica Carla del Ponte podupire suradnju odvjetništava u ovoj regiji kako bi se otklonile sve eventualne prepreke koje postoje u procesuiranju ljude koji su osumnjičeni za ratne zločine.

'To ponajviše zbog toga što Haški sud uskoro završava sa svojim radom a najveći dio posla ostat će na domaćim odvjetništvima koji će preuzeti slučajeve. Haški tribunal će procesuirati tek oko 126 osoba a počinitelja je daleko više', naglasila je Kavran.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome hoće li se tužiteljica
Carla del Ponte i dalje protiviti eventualnom puštanju generala
Gotovine na slobodu, njena je glasnogovornica potvrdila kako se tužiteljstvo i dalje protivi tome.

'To je regularna procedura. Optuženi može u svakom trenutku
zatražiti privremeno puštanje na slobodu, tužiteljstvo se najčešće odnosno gotovo uvijek tome protivi, ali odluku donosi sud odnosno sudsko vijeće u skladu sa svim postojećim elementima', rekla je glasnogovornica Olga Kavran koja nije govorila o pojedinostima današnjih razgovora Carle del Ponte s predsjednikom Mesićem i premijerom Sanaderom.

Kavran je dodala kako je haška tužiteljica Carla del Ponte iznimno zadovoljna viđenim na Brijunima, a na poziv predsjednika Mesića tijekom dana posjetila je i Vangu.

'Očarana je Brijunima i u nekoliko je navrata ponovila kako bi rado došla ovdje na odmor. Izrazila je želju da ljetuje na Brijunima jer je sada bila isključivo u radnom posjetu', zaključila je Olga Kavran.

Odgovarajući na pitanje novinara Kavran je rekla da tužiteljici Carli del Ponte mandat službeno prestaje polovicom rujna, ali je glavni tajnik UN-a od nje zatražio da ostane do kraja godine.

'Službena odluka još nije donijeta no očekuje se da će Carla del Ponte najvjerojatnije produžiti mandat do kraja godine', rekla je njena glasnogovornica Olga Kavran.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene