Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Istražiti vjerodostojnost Niceovih optužbi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Ivo Sanader izvijestio je u nedjelju, tijekom posjeta Vrlici, kako je dao nalog da se istraži vjerodostojnost izjava Geoffreyja Nicea, glavnog tužitelja u haškom procesu protiv Slobodana Miloševića, a o navodnoj suradnji glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i Beograda.

Nice je, podsjetimo, optužio Del Ponte da je zataškavala ulogu vojnog i političkog vrha bivše SRJ u ratu u Hrvatskoj i BiH.
 
Sanader je istaknuo da bi o tom pitanju, pokažu li se te izjave točnima, trebali raspravljati Ujedinjeni narodi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hartmann kritizirala Del Ponte zbog navoda o trgovini ljudskim organima Slika nije dostupna Carli del Ponte zabranjeno predstavljanje knjige o ICTY-ju

- Ukoliko bi se potvrdila vjerodostojnost te izjave, tih optužbi, onda to pitanje treba raspraviti u UN-u, vjerojatno u Vijeću sigurnosti jer je UN utemeljitelj Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu, rekao je Sanader novinarima nakon svečanog obilježavanja 17. obljetnice osnutka vrličkog HDZ-a.

Premijer je dodao da zasad o tome "više ne može ništa reći", ali je naglasio da se radi o "vrlo ozbiljnoj" stvari.

Naime, glavni tužitelj u haškom procesu protiv Miloševića Geoffrey Nice je u pismu upućenom Jutarnjem listu, objavljenom u nedjeljnom izdanju, potvrdio ranije pisanje "New York Timesa" o tome da je Carla del Ponte s Beogradom postigla nagodbu kako bi se prikrili ključni
dokazi o upletenosti vojnog i političkog vrha tadašnje SRJ u ratu u Hrvatskoj i BiH.

Naime, u proljeće 2003., za vrijeme suđenja Slobodanu Miloševiću, stotine dokumenata stiglo je iz Beograda u ICTY s oznakama "Obrana. Državna tajna. Strogo povjerljivo". 

Pošiljka je sadržavala transkripte ratnih sastanaka jugoslavenskih političkih i vojnih čelnika i obećavala je najbolji unutrašnji uvid u ulogu Srbije u ratu u BiH, napisao NY Times u broju od ponedjeljka.

No postojala je "kvaka". Srbija je pribavila odobrenje ICTY-a da dijelovi toga arhiva ostanu nedostupni javnosti. Pozivajući se na "interes nacionalne sigurnosti", pravni zastupnici Srbije zacrnili su mnoge osjetljive - oni koji su ih vidjeli kažu inkriminirajuće - stranice. Suci i zastupnici optužbe i obrane pred ICTY-em mogli su vidjeti taj cenzurirani materijal, no on nije bio dostupan među javnim dokumentima tribunala.

Kako u svom pismu jednom hrvatskom dnevnom listu navodi Nice, "odluka o odobrenju takve zaštitne mjere (materijal zatvoren za javnost) potječe osobno od gospođe Carle del Ponte".

Pravnici i drugi koji su bili uključeni u pokušaj Srbije da sačuva tajne, sada kažu kako je tada Beograd jasno definirao svoj cilj: sačuvati cjelovite vojne arhive od Međunarodnog suda pravde (ICJ), gdje je BiH tužila Srbiju za genocid. U tome je i uspio i takva presuda protiv Srbije nije donesena.

Nice u svome pismu također naglašava da se usprotivio takvoj odluci glavne haške tužiteljice i upozorio je da ne radi nikakve ustupke Srbiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene