Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A 600 parova čeka dijete

Čak 100-tinjak djece s uvjetima za usvajanje još čeka obitelj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 600 posvojitelja u Hrvatskoj čeka na dijete kojem žele pružiti dom. Istodobno u domovima i kod udomitelja smještena su djeca od kojih njih stotinjak ima uvjete za posvajanje, ali postupci nisu pokrenuti.

Ministrica Opačić želi znati zašto je tako. Od centara za socijalnu skrb zatražila je u najkraćem roku detaljne podatke o tome što poduzimaju u konkretnim slučajevima.

Pročitajte i ovo Djeca u pojasu Gaze živima prijeti glad U Pojasu Gaze poginulo više od 13.000 djece: "Zbog neishranjenosti nemaju čak ni snage za plakanje" Skrnavljenje erdutskog groblja - 3 Nečuveni vandalizam FOTO Policija otkrila tko je uništio groblje u Slavoniji: Rezultat istrage je za neke šokantan, za neke i tužan

Svako četvrto dijete u domu ili udomiteljskoj obitelji nema nikakav kontakt s biološkim roditeljima. U domovima i kod udomitelja, u Hrvatskoj smješteno je 540 djece u dobi do sedme godine života. Nemaju svi uvjete za posvajanje, a mogli bi imati. 'Imamo mogućnost da oko 115 djece do kraja godine stekne uvjete za posvojenje', Kazala je Opačić.

Da bi dijete moglo naći sreću u zamjenskoj obitelji, biološkim roditeljima valja oduzeti prava. To rade centri koji nerijetko roditeljima daju previše šansi. 'Zakon se može tumačiti vrlo kruto, a to je da je nazivanje u 3 mjeseca jednom roditeljska skrb, a struka će vam reći da to nije tako', kazala je Opačić.

>> Ministrica Opačić inzistira na otkazima u 'slučaju Slavonski Brod'

Kontakt s biološkim roditeljima jednom mjesečno i manje imaju 144 djeteta, 132 nema nikakav kontakt. Dok je radila u domu u Nazorovoj, sadašnja pomoćnica ministrice susretala se s istim problemima. Biološkim roditeljima davalo se previše prilika, na štetu djece.'Davajući bezbroj šansi roditeljima koji ne postaju bolji roditelji, djeci izmičemo šansu za neko normalno odrastanje i normalni život', rekla je pomoćnica ministrice Jasna Čurković Kelava.

Problem za posvajanja stvaraju i sudovi sporim postupcima. No prva stanica su upravo centri za socijalnu skrb. 'Najviše me zabrinjava da postoji veliki broj djece za koje se puno toga moglo učiniti i da su puno ranije mogli biti u obiteljima', dodala je Čurković Kelava.

Ministarstvo sada zna poimence svako dijete u domu i udomiteljskoj obitelji. Za dva tjedna od centara traže konkretne pomake prvenstveno u slučajevima koji su zakonski čisti. 'Mi nastojimo napraviti sve sa svoje strane, a tek onda možemo govoriti o tome je li pravosuđe radi sukladno rokovima', kazala je Opačić.

Registar sa 652 posvojitelja daje nadu djeci bez roditelja da i za njih postoji neka obitelj. U tijeku je svega šest postupaka, a ostala djeca čekaju centre za socijalnu skrb da odrade svoj posao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene