Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HNS je zahvalio Radimiru Čačiću na doprinosu u razvitku stranke, a njega sada čeka nastavak pravne bitke.


Čačića sada čeka nastavak pravne bitke: u žalbi Vrhovnom sudu tražio je da mu se kazna ublaži pozivajući se na počasni čin brigadira hrvatske vojske i na odlikovanje Redom kneza Domagoja koje mu je dodijelo bivši predsjednik Mesić. Informaciju je objavio Večernji list, a potvrdio nam je njegov odvjetnik Čedo Prodanović.

Vezani članci Krešimir Škarica, odvjetnik Odvjetnik objasnio zašto majka djevojčice ipak nije optužena za teško ubojstvo te što će biti s optužbama koje se odnose na oca: "Ova kvalifikacija nije konačna i bezuvjetna" Domagoj Mikić i bivši udomitelj zlostavljane djevojčice Bivši udomitelj ozlijeđene djevojčice u suzama: "Kad bih je zagrlio ne bih je nikad više pustio. Ne bih je pustio nikad da sam znao..."

Radimir Čačić došao je na stranački skup, ali držao se podalje od novinara. S visokom politikom se, barem za sada, oprostio. Čeka ga izdržavanje 11 mjesečne zatvorske kazne za nesreću u Mađarskoj. Od hrvatskog suda očekuje da mu kaznu smanji. Njegov odvjetnik Čedo Prodanović potvrdio nam je da se u žalbi Vrhovnom sudu pozivaju i na počasni čin brigadira, ratni staž te odlikovanje Redom kneza Domagoja s ogrlicom.

>> Vrdoljak na pitanje o Čačiću: 'HNS zna kuda ide'

U Mađarskoj to nije mogla biti olakotna okolnost, rekao je Prodanović, ali bi u Hrvatskoj mogla biti, a ako Vrhovni sud uzme u obzir taj argument kazna bi se, nadaju se, možda mogla smanjiti.

Odvjetnik Veljko Miljević ovo prepoznaje kao pravni lijek izvanrednog ublažavanja kazne. 'Moglo se tražiti izmjenu pravomoćne presude samo u pogledu odluke o kazni ukoliko se iznesu neke nove činjenice koje bi ukazivale na to da je sud, kad je izricao predsudu, imao te okolnosti na umu da bi kazna bila očito blaža, kazao je.

Žalba prvo ide na Vrhovni sud. Kada donese odluku sud je šalje hrvatskom Ministarstvu pravosuđa. Hrvatsko ministarstvo šalje je mađarskom koje ju mora potvrditi.

Prema posljednjim informacijama mađarska je služenje kazne u hrvatskoj uvjetovala. Čačić ne bio smio biti pomilovan, ne bi se smio primijeniti oprost, a zatvorsku bi kaznu, najmanje 11 mjeseci, trebao potpuno odslužiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook