Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istekao mu rok

Čačić izgubio pravo na povratak u Sabor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor prihvatio je danas vjerodostojno tumačenje Odbora za zakonodavstvo po kojemu je HNS-ov čelnik Radimir Čačić, prekoračenjem zakonskog roka od osam dana, izgubio pravo na podnošenje zahtjeva za ponovno aktiviranje zastupničkog mandata.

Čačić je, naime, podnio zahtjev za aktiviranjem saborskog mandata pošto je prestao obnašati dužnost varaždinskog župana i to nakon isteka zakonskog roka od osam dana, a potkraj studenoga prošle godine Odbor za zakonodavstvo je utvrdio da je taj rok za podnošenje zahtjeva za ponovnim aktiviranjem mandata prekluzivan (obvezujući), a ne instruktivan (načelan). 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sjednica u Saboru Preporučila Čačiću da u obraćanju ide 'nježno, mesijanski, zen-budizam' Slika nije dostupna Treba li otići? Nerazjašnjena pitanja sa suđenja Čačiću

>> Čačić izgubio pravo za reaktiviranje mandata

Odbačen je, pak, prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se Čačiću ponovno aktivira mandat. Za Čačićev  povratak glasovalo je 46, a protiv 78 zastupnika. 

Koračević spreman Čačiću ustupiti svoje mjesto u Saboru

HNS je danas najavio da će ovih dana pokrenuti ustavnu tužbu protiv saborske odluke po kojoj se predsjednik stranke Radimir Čačić ne može vratiti u zastupničke klupe, a zastupnik Zlatko Koračević je poručio da je spreman na zahtjev stranke Čačiću ustupiti svoje mjesto.

Predsjednica Kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić je, na konferenciji za novinare u Saboru, ustvrdila da je Sabor prekršio Ustavom zajamčeno načelo jednakosti građana pred zakonom.

Objasnila je da je u prošlom sazivu omogućen povratak u saborske klupe HDZ-ovcu Anti Bagariću, iako je zakasnio sa zahtjevom za reaktiviranje mandata. Za isti je propust Čačiću onemogućen povratak među zastupnike.

'Ako ostane ovako, da Sabor u jednom slučaju poštuje, a u drugom ne poštuje članak 14. izbornog zakona, treba suspendirati sve odluke u donošenju kojih je sudjelovao Bagarić, po analogiji sa slučajem ustavne sutkinje Slavice Banić', rekla je Pusić. Naglasila je da će stranka ustavnom tužbom braniti pravo svojih birača da budu zastupani onako kako su sami odabrali.

U HNS-u očekuju da će Ustavni sud u što kraćem roku odlučiti o njihovoj tužbi, jer odluka neće imati smisla bude li donesena po isteku mandata sadašnjeg saziva Sabora. Koračević je, pak, podsjetio da je Čačić nosio listu u trećoj izbornoj jedinici, te da su s te liste u Sabor, uz Čačića, ušli Koračević i Željko Vincelj. Izrazio je spremnost da Čačiću ustupi svoje mjesto u Saboru, ako to od njega zatraži stranka. Pusić je, pak, dodala da će o tome odlučiti stranačka tijela, ali ne prije lokalnih izbora u svibnju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene