Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbor za zakonodavstvo odlučio

Čačić izgubio pravo za reaktiviranje mandata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za zakonodavstvo utvrdio je danas da je čelnik HNS-a Radimir Čačić, propuštanjem zakonskog roka od osam dana, izgubio pravo na podnošenje zahtjeva za ponovno aktiviranje zastupničkog mandata, a o tom će vjerodostojnom tumačenju glasovati Sabor na plenarnoj sjednici.

Za spomenuto vjerodostojno tumačenje, po kojemu je zakonski rok od osam dana prekluzivan (obvezujući), a ne instruktivan (načelan) glasovalo je sedam članova Odbora (šest iz HDZ-a i jedan iz SDSS-a), a suzdržan je bio HNS-ovac Zlatko Horvat, koji Čačića, budući da je njegova dužnost župana bila nespojiva sa zastupničkom, mijenja u saborskim klupama. 

Pročitajte i ovo Robert Jankovics sjednica u utorak Predsjednik MIP-a otkrio što će s Banožićevim saborskim mandatom: "Postupit ću u dobroj vjeri" Mario Banožić Koristit će 6+6 Odvjetnica aktivirala Banožićev saborski mandat pa zatražila njegovo mirovanje. Prozvala i medije: "Ugrožavaju istragu"

>> Čačić: Moja smjena je primjer političkog kriminala

Odluci je prethodila rasprava u kojoj su HDZ-ovi članovi Odbora isticali da je zakonski rok od osam dana, u kojemu zastupnik koji po isteku nespojive dužnosti želi ponovno aktivirati zastupnički mandat mora podnijeti zahtjev predsjedniku Sabora, obvezujući i da se njegovim propuštanjem gubi pravo na podnošenje zahtjeva.

Milorad Pupovac (SDSS), koji je i podnio zahtjev za vjerodostojnim tumačenjem, naglasio je, pak, da je zastupnički mandat izborni, odnosno da pripada zastupniku ili biračima koji su ga izabrali, te da nije na Odboru ili Saboru da odlučuje može li zastupnik ostvariti to svoje pravo.

Podsjetio je i na ranije slučajeve bivših zastupnika Luciana Sušnja i Ante Bagarića kojima je dopušteno ponovno aktiviranje mandata iako su propustili zakonski rok, pozivajući članove Odbora da svojom odlukom ne čine ništa što bi moglo potaknuti sumnju da se, kada je riječ o zastupnicima vladajuće većine, odlučuje na jedan, a ako je riječ o oporbenim na drugi način.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene