Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoren niz tema

Čačić iz Moskve otkriva: Opet smo u igri za veliki ruski novac!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O Petrokemiji, ali i nizu drugih tema bilo je riječi i u Moskvi.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić susreo se s ministrom energetike, ali i s jednim od najbližih suradnika Borisa Putina potpredsjednikom Šojguom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reakcija na komentare premijera Čačić se obrušio na Plenkovića: "On je bio debelo u komunističkom gnijezdu kad su mene osudili" Slika nije dostupna Dogovor s HPB Petrokemija više nije u blokadi

Radimir Čačić s ruskim ministrom energetike otvorio je temu Južnog toka. 'Otvara se mogućnost redefiniranja trase. Do jeseni ćemo imati jasnije stavove, a otvara se mogućnost i da ponovno uđemo u projekt na magistralnoj trasi', tvrdi Čačić.

Dodaje kako je još uvijek na rubu vjerojatnog, no otvorili smo ponovno mogućnost aktiviranja projekta Družbe Adria, koji je od velikog značaja za Hrvatsku.

>> Milanović za Dnevnik Nove TV: Nije dogovorena prodaja Petrokemije Rusima

Pričalo se i o produktovodu Bosanski brod - Slavonski brod - Omišalj, sa skladištima nafte u Slavonskom brodu i Omišlju. 'Jasno smo rekli kolegama iz ruskog ministarstva da koncept namjeravamo realizirati s punim vlasništvom s hrvatske strane i JANAF-a, ali i da smo otvoreni za dugoročne zakupe prema ruskim, ali i svim drugim svjetskim kompanijama,', rekao je Čačić.

Dodao je kako se otvorila i tema o mogućnostima sudjelovanja nekoliko ruskih kompanija na istraživanjima nafte i plina u Panoniji i Jadranu. 'Poništio sam natječaj koji je bio raspisan kroz 30 dana kada smo preuzeli Vladu, a nakon donošenja novog zakona o rudarstvu, prije ljeta idemo u tromjesečni natječaj, očekuje svjetske kompanije, a i ruske su dobrodošle', zaključio je.

Istakao je kako je otvorena i tema mogućih ponuda u energetskom sektoru na Plominu. 'Rusi su izrazili želju da prisustvuju, to je termoelektrana na ugljen. Spomenuli su i mogućnost prisustva u termoelektranama na plin, prvenstveno u Ernestinovom kod Vukovara, kod Slavonskog Broda i u termoelektrani Sisak, gdje je ruska tehnologija ugrađena', tvrdi Čačić.

Moguća privatizacija HPB-a?

U Rusiji je i spomenuta tema Petrokemije. 'Tvornica umjetnog gnojiva je točka gdje se plin pretvara u granule umjetnog gnojiva i potpuno je ovisna o cijeni plina. Odgovorna država i vlasnik mora voditi računa da ako dođe do te privatizacijske odluke, da zaposleni zadržavaju radna mjesta, i da se širi  proizvodnja', naglašava.

Ministar Čačić rekao je kako je spomenuto prisustvo ruskog partnera, Zber banke, koja zauzima gotovo 40 posto ruskog financijskog tržišta, na mogućoj privatizaciji HPB-a , ukoliko se Vlada odluči na taj korak. 

'Oni potpuno jasno prepoznaju i probleme koje je do sada u donošenju odluka imala hrvatska Vlada i činjenicu da se ništa od mogućih šansi nije realiziralo. Ovog trenutka bit će jedna staro - nova, ali ipak nova vlada u Rusiji, i isto nova Vlada u RH, sada je trenutak da se projekti definiraju i počnu realizirati', zaključio je Čačić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene