Slijede burni dani pred rasplet situacije u Agrokoru. Ostalo je samo tjedan dana do 10. travnja kad je izvanredni povjerenik najavio da će se postići dogovor između vjerovnika, ali stvari neće ići nimalo glatko.

Galerija


Veliko nezadovoljstvo vlada među domaćim dobavljačima otkako se ruski Sberbank vratio u igru pa spominju da bi mogli bojkotirati posljednji krug vjerovničkih pregovora dogovoren za sredinu tjedna.

Vezani članci (Ne)priznata potraživanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Novac nije problem - novca nema: Agrokor ne priznaje dug najvećem vjerovniku, ali ga priznaje Todoriću Slika nije dostupna Ključan tjedan za Agrokor: Najvažniji dio posla tek slijedi

Razlog nezadovoljstva je isplata graničnog duga. Bili su zadovoljni nakon sastanka u Zadru početkom ožujka, ali se situacija u posljednja dva tjedna okrenula na njihovu štetu. Ističu kako nitko još ne zna ni što točno piše u sporazumu između Sberbanka i izvanredne uprave.

Ulje na vatru dolio je novi povjerenik Fabris Peruško kada je proteklih dana dobavljačima objavio da se na posljednjem velikom sastanku Agrokorovih vjerovnika prije konačnog nacrta nagodbe neće raspravljati o dogovoru s dobavljačima.

Povjerenici za Agrokor (Foto: Dnevnik.hr)
Povjerenici za Agrokor (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Pritisak stiže i od malih dioničara koji igraju na kartu da su Agrokorove tvrtke nepropisno davale jamstva za kredite koncerna i tako oštetile svoje dioničare.

"Očekujemo da će prijedlog nagodbe biti napravljen na pošten način, na zakonit način i da će se uvažiti sva ograničenja koja postoje na jamstvima kako bi se izbjegli svi mogući kazneno pravni procesi protiv uprava društava", govori Miroslav Jeličić Purko iz Udruge malih dioničara.

No povjereniku glasovi dobavljača nisu nužno potrebni za nagodbu.

"Ukoliko potraživanje Sberbanke bude u potpunosti priznato i ukoliko potraživanje imatelja obveznica bude u potpunosti prihvaćeno tada je moguće čak i bez glasova dobavljača postići potrebnu većinu za prihvaćanje nagodbe", govori Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment.

Iako je formalni rok za sklapanje nagodbe srpanj, iz izvanredne uprave i dalje vjeruju da će nacrt nagodbe, bez obzira na otvorene probleme, biti gotov kako su obećali u sljedećih tjedan dana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr