Obavijesti Video Pretražite Navigacija
napredak tehnologije, digitalizacija...

Tko ima razloga za strah i koja sve zanimanja odlaze u povijest: "140.000 radnih mjesta u Hrvatskoj će morati biti promijenjeno"

Aktualno Galerija Zanimanja koja izumiru - 4 Zanimanja koja izumiru - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zanimanja koja izumiru - 2 Zanimanja koja izumiru - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zanimanja koja izumiru - 3 Zanimanja koja izumiru - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zanimanja koja izumiru - 1 Zanimanja koja izumiru - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Zanimanja koja izumiru - 5 Galerija 1/7 >>
Za manje od 10 godina u Hrvatskoj će 140.000 radnika i radnica trebati promijeniti zanimanje zbog napretka tehnologije, digitalizacije, automatizacije i robotizacije. Veliko istraživanje svjetski poznate konzultantske tvrtke otkrilo je koja bi sve zanimanja u Hrvatskoj mogla izumrijeti.

U Zagrebu se nalazi samo jedna videoteka. Prije deset godina bilo ih je 400, ali ih je u međuvremenu pregazio napredak tehnologije. U sljedećem desetljeću istu će sudbinu doživjeti oko 340 tisuća radnih mjesta zbog digitalizacije i automatizacije rada. Veliko istraživanje konzultantske kuće McKinsey pokazalo je i koji hrvatski radnici imaju razloga za strah.

Pročitajte i ovo Provjereno: Mobiteli i učenici - 9 EKSPERIMENT u školi Ekipa Provjerenog tinejdžere obavijestila da ostaju na mjesec dana bez mobitela, provjerite kako su reagirali Ilustracija Radikalni eksperiment Stotinu tvrtki uvelo novi način rada kakav bi mnogi poželjeli: "Vidjeli smo ogroman porast dobrobiti"

"Najveći utjecaj će se vidjeti u sektorima proizvodnje, veletrgovine te administrativnim i potpornim funkcijama. Međutim ta mjesta će biti nadomještena novim zanimanjima u raznim industrijama. Važno je napomenuti - 140 tisuća zanimanja, odnosno radnih mjesta u Hrvatskoj će morati biti promijenjeno", objašnjava Tomislav Brezinščak iz konzultantske kuće.

S tržišta bi mogla nestati neka zanimanja koja su danas najtraženija na zavodu za zapošljavanje, poput sektora trgovine ili ugostiteljstva, ali i dalje su traženi i uredski radnici i službenici. S druge strane, u oglasima se traži svega trinaest direktora i menadžera, a upravo su to zanimanja koja će ubuduće biti sve traženija.

"Oni sektori koji će najviše rasti, prema našem istraživanju, su zdravstvo, financije, kreativni i kulturni sektor te građevina", potvrdio je Brezinščak novinaru Dnevnika Nove TV Daliboru Špadini.

Zbog digitalizacije i novih oblika rada nedavno je osnovan i potpuno novi sindikat radnika digitalnih platformi, kojih je već na tisuće.

"Od vozača taksija, ovih koji prevoze različite vrste hrane, i ti radnici su upravo iskorak u to buduće zasnivanje nekog radnog odnosa koji će biti krajnje neizvjestan", istaknuo je sindikalist Mladen Novosel.

Zbog ovog istraživanja Nezavisni hrvatski sindikat tražio je posebnu sjednicu GSV-a o budućnosti rada u Hrvatskoj i promjenama koje dolaze. U jedinoj zagrebačkoj videoteci, na primjer, filmovi se danas po istoj cijeni posuđuju na sedam dana i nema više one zloglasne zakasnine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene