Brojne žene stavljaju svoje zdravlje u drugi plan. Upozoravaju na to članovi udruge Nismo same koji su pokrenuli akciju Budi sebi prva.

Galerija Tjedan ženskog zdravlja - budi sebi prva (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tjedan ženskog zdravlja - budi sebi prva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Ilustracija (Foto: Thinkstock)

U Hrvatskoj svaki dan od raka dojke umru tri žene, a svaki treći dan jedna žena umre od raka vrata maternice.

Vezani članci Dr. Pavao Planinić Na samom smo dnu po broju preživjelih: Svaki treći dan jedna žena u Hrvatskoj umre od posljedica raka maternice Svaka treća žena mlađa od 34 godine je HPV pozitivna - 2 Stručnjaci upozoravaju: Svaka treća žena mlađa od 34 godine je HPV pozitivna

Na alarmantne podatke upozorili su iz udruge Nismo same, čiji su članovi pokrenuli javno-zdravstvenu kampanju u kojoj se organiziraju besplatna testiranja, a sve kako bi se naglasila važnost prevencije.

"Samo zdrava žena može funkcionirati i biti ono sve što mi žene mislimo, majke, prijateljice, kćeri, dobre, uspješne na poslu", govori predsjednica udruge "Nismo same", Ivana Kalogjera.

U sklopu akcije do kraja tjedna će se moći besplatno testirati na HPV, a svim ženama koje to nisu učinile posljednje tri godine, bit će napravljen i PAPA test. Dok je rak dojke najčešća maligna bolest, rak vrata maternice javlja se u sve ranijoj dobi.

"Nažalost, više od 50 posto bolesnica se otkriva u uznapredovalim stadijima bolesti, to su od drugog stadija na dalje, kada nije mogući kirurški zahvat nego isključivo kemo ili radio terapija ili kombinacija jednog sa drugim", govori prim. dr. Višnja Matković.

Baš zato ponekad treba izdvojiti vremena i staviti sebe na prvo mjesto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju