Posljednje ušminkavanje i nove prostorije Općinskog suda u Novom Zagrebu do srijede će biti gotove.


Od ponoći se ukida gotovo pola sudova u zemlji. Velika reforma za koju u Ministarstvu pravosuđa tvrde - građanima će se osigurati jeftinije i brže suđenje. Ili - godine suđenja zamijenit će se mjesecima.

Vezani članci Silvano Hrelja - 2 Hrelja o reformi mirovina: "Natezali smo se do zadnjeg dana. Nije moglo bolje u ovim trenucima" Andrej Plenković Ipak ništa od nove runde pregovora o izbornom zakonu BiH? Komšić likuje: "Što je babi milo..."

Posljednje ušminkavanje i nove prostorije Općinskog suda u Novom Zagrebu do srijede će biti gotove.

'U tijeku su završni radovi, postavlja se namještaj', rekao nam je Nikola Ramušćak, predsjednik Općinskog suda u Novom Zagrebu.

Osim općinskog, u zgradu se useljava i prekršajni sud. I najvažnije za građane...

'Tu su prijemni pultovi za predaju tužbi, podnesaka, žalbi i ostalih podnesaka', objasnio je Ramušćak.

Miljenić: 'Situaciju u pravosudnom sustavu hitno treba mijenjati'

Posebne prostorije imat će državno odvjetništvo.

Prve sigurnosne kamere već su postavljene, a u zgradi će se nalazit posebne prostorije DORH-a u kojima će osumnjičeni za kaznena djela biti ispitani

Novi sud u Zagrebu bit će ujedno i treći najveći općinski sud u sklopu najveće reforme pravosuđa.

Broj sudova i odvjetništva gotovo se prepolovio, s 208 na 116.

'Tamo gdje bude trebalo ili će doći sudac odradit više, ili će predmet otići negdje, ali nigdje građanin neće imat više od 20 minuta veću udaljenost nego je sad. Znate što će dobit? Dobit će duplo brže riješen spis', rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

NOVE KRITIKE: 'Hrvatsko pravosuđe među najlošijima je u EU'

Na mjestima sudova koji idu u povijest ustrojit će se stalne službe. Jedna od takvih bit će u Opatiji, a sud seli u Rijeku.

'Znamo da na malim sudovima suci sude svašta, svaštare, pa zato ne postoji određena kvaliteta. Ništa se za građane ne mijenja. Sve podneske odnosno tužbe i prijedloge koje su građani do sada podnosili Općinskom sudu u Opatiji i dalje će podnositi na istom mjestu', objasnila je Vesna Katarinčić, predsjednica Općinskog suda u Opatiji.

'To će se ubrzat i to će dugoročno pojeftinit', rekao je Miljenić.

Odnosno, sudski postupci će s hrvatskog prosjeka trajanja od 13 mjeseci, pasti na europskih 9.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju