Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska se nalazi među najlošije ocijenjenim državama po učinkovitosti i percepciji neovisnosti pravosuđa u izvješću o stanju pravosuđa u EU-u kojeg je u ponedjeljak objavila Europska komisija.


U kategoriji učinkovitosti Hrvatska se nalazi između 2. i 4. mjesta odostraga, da bi po pitanju percepcije neovisnosti pravosuđa potonula na kraj ljestvice, ispred Rumunjske, Bugarske i Slovačke. Samo u kategoriji kvalitete pravosuđa plasirala se oko sredine.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio najnovije podatke: Koronabrojke i dalje rastu, više od 600 ljudi u bolnicama Ana Brnabić, Aleksandar Vučić Brnabić: ''Zabrana dolaska Vučiću u Jasenovac je najveći skandal u modernoj povijesti Srbije i Hrvatske''

'Odgađanje pravde jednako je njezinu uskraćivanju', komentirala je izvješće Pregled stanja u području pravosuđa u EU-u Viviane Reding, povjerenica EU-a za pravosuđe.

Istaknula je da je Pregled stanja pravosuđa u EU-u ključni alat gospodarske strategije EU-a kojim se građanima i poduzećima omogućuje učinkovitije pravosuđe. 'Neovisan pravosudni sustav koji dobro funkcionira neophodan je za stjecanje povjerenja građana i ulagatelja te je prijeko potreban za uzajamno povjerenje u europsko područje pravde', dodala je Reding.

Što se učinkovitosti pravosudnih sustava tiče, prati se trajanje postupaka, stopa rješavanja predmeta i broj predmeta u postupku. Također se prati način na koji su nacionalni pravosudni sustavi ustrojeni radi zaštite sudske neovisnosti u određenim okolnostima u kojima bi ona mogla biti ugrožena te se analiziraju mjere pravne zaštite od, primjerice, premještaja ili razrješenja sudaca. Kvaliteta se procjenjuje na temelju obvezne izobrazbe sudaca, praćenju i evaluaciji djelovanja suda, proračuna i ljudskih resursa dodijeljenih sudovima te dostupnosti informacijskih i komunikacijskih tehnologija i metoda alternativnog rješavanja sporova.

Miljenić: Drugi smo u Europi po broju sudaca, a dvostruko sporiji

U izvješću se ističe da je od ključne važnosti za EU učinkovitost nacionalnih pravosudnih sustava.

'Pristup učinkovitom pravosuđu je jedno od glavnih prava u temeljima europskih demokracija....ključan je za učinkovitost svih europskih zakona, posebice zakona iz područja gospodarstva koji pridonose gospodarskom rastu. Nedostaci u nacionalnim pravosudnim sustavima stoga nisu samo problem određenih država članica već mogu utjecati na funkcioniranje jedinstvenog tržišta i općenito na cijelu Uniju', upozorava se u izvješću.

Europska komisija pojašnjava da se pojedine države članice i dalje suočavaju s posebnim izazovima koji se odnose na učinkovitost njihovih pravosudnih sustava. 'Dugotrajni prvostupanjski postupci i niska stopa rješavanja predmeta ili velik broj predmeta u postupku upućuju na činjenicu da su potrebna dodatna poboljšanja', poručuje Komisija.

Pregledom stanja u području pravosuđa u EU-u za 2014. objedinjuju se podaci iz različitih izvora. Većinu kvantitativnih podataka dostavlja Komisija Vijeća Europe za ocjenu učinkovitosti pravosuđa (CEPEJ), koja podatke prikuplja od država članica. Pregled stanja u pravosuđu za 2014. usredotočen je na građanske i trgovačke parnice i upravne predmete.

Izvješće napominje da su podaci za Cipar, Belgiju, Bugarsku, Irsku, Nizozemsku i Veliku Britaniju nepotpuni. Cilj izvješća je, ističe Europska komisija, 'promicanja kvalitete, neovisnosti i učinkovitosti pravosudnih sustava u Europskoj uniji'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju