Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijedi reforma

Miljenić: Drugi smo u Europi po broju sudaca, a dvostruko sporiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naime, u Europi se prvostupanjski predmeti u prosjeku rješavaju za 270, a u Hrvatskoj za 470 dana.

Reorganizacijom pravosuđa i mogućim spajanjem pojedinih sudova građanima ništa neće poskupjeti , rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić u Slavonskom Brodu, gdje se podigla velika prašina oko reorganizacije pravosuđa i najavljenog premještanja Općinskog suda i Općinskog državnog odvjetništva u Požegu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Apsurdnost pravosuđa Sutkinja krala po dućanima, druga primala mito: Obje i danas primaju pola plaće da ne rade Ilustracija Ljudska prava Ne moraju biti pravnici, ali trebaju pomoć: Može se dogoditi svakome i nitko nije spreman

Prema njegovim riječima, u svakodnevnim građanskim i prekršajnim predmetima za građane se reorganizacijom neće ništa promijeniti i svugdje će im ostati ista usluga. Neće morati putovati, jer će sve predmete rješavati u mjestima u kojima žive, a potpuno je, kaže, svejedno što će pisati na pločama. Iznimka su kazneni predmeti, koji će se raditi na manje mjesta, jer oni iziskuju krupnije sudove i specijalizaciju sudaca. Međutim, ni to se, po ministru, neće značajnije osjetiti na novčanicima građana koji vrlo rijetko idu na sud po kaznenim predmetima.

Kazna za korupciju više se neće zamjenjivati radom za opće dobro

'Nasuprot građanima, zaposlenici će morati putovati, jer nerazumno je zapošljavati nove službenike ako ih imate 20 ili 30 km dalje. Zbog te nemobilnosti netko odradi 250, a netko za istu plaću 50 spisa. Tome ćemo stati na kraj', istaknuo je Miljenić. Pri tom je iznio podatak po kojemu je Hrvatska druga u Vijeću Europe po broju sudaca i sudskih zaposlenika po glavi stanovnika. Unatoč tome, u Europi se prvostupanjski predmeti u prosjeku rješavaju za 270, a u Hrvatskoj za 470 dana.

'Postoji varijanta da se reforma provede na način da jedan sud bude u jednom, a drugi u drugom gradu. S jedne strane imate logiku pravosudne infrastrukture, a s druge logiku priljeva i brojeva. Konačnu riječ dat će Sabor, a Ministarstvo će se kod donošenja prijedloga voditi podacima zasnovanim na logici i ekonomičnosti', zaključio je Miljenić. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene