Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentar Borisa Miševića

Bruto mišićna masa u krizi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građevinski projekti koji su morali biti temelj gospodarskog rasta trebali su početi upravo sada. A nisu i to je prvi problem.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Slika nije dostupna Kolumna Borisa Miševića Orao pao - industrija rasla

Dan je bio pakleno ljepljiv i neizdrživo vlažan. Rijedak i topao zrak koji sam jedva usisavao u pluća penjući se prema Markovu trgu ipak me na jedan čudan način smirivao. Nakon nekoliko mjeseci negativnog rasta mog bruto-mišićnog proizvoda i krize donjeg dijela leđa oporavak je bio pred vratima. Mogao sam ga namirisati. Osjećao ga u svakom pokretu. Iako krizu, kao i Sanader nisam prepoznao na vrijeme, kada sam ozbiljno krenuo u restrukturiranje tijela, situaciji sam pristupio vrlo ozbiljno.

Uz podršku stručnog konzultanta Velibora ukinuo sam treninge i proveo odgovarajuće mjere koje su bile nužne za oporavak. Nisam istrčavao s izjavama preuranjenog optimizma i nadao se nečemu što nije bilo realno. Nisam govorio da ću se oporaviti tad i tad, jer nisam bio siguran hoću li to doista uspjeti. Čak sam i u trenucima najveće boli bio ponosan na svoju samodisciplinu. I bio sam siguran da će "by the book" pristup dovesti do pravog oporavka.

>> Pošto kila 'Fejsa', Mark?

I doveo je. Vratio sam se. Svoj rast mase opet pretvaram u pozitivan rast bruto-mišićnog-proizvoda (u slučaju trbuha negativan masivno, a pozitivan mišićno, ali u kontekstu treninga to je naravno poželjno). Iz dana u dan vraćam se u normalu. Naravno, cijelo vrijeme oporavka snažno sam investirao. Direktne inozemne greenfield suplemente poput glutamina, mumyja, Elasti-Jointa, Omege 3, mulitivitamina i većih količina proteina sirutke unosio sam u svoj makrotjelesni sustav radikalno i obilno. Kako bih investicijama pokrenuo oporavak, naravno uveo sam krajnje mjere štednje u proračun.

Novac iz tekuće potrošnje slijevao mi se tako u investicije. Sve sam podredio jednom cilju. Imao sam strategiju.
Za razliku od Vlade. Ima i ona svoju stretegiju investicijske politike, ali je ona od početka postavljena s nerealno optimističnim rokovima.

Vlada je od početka narodu tupila da će gospodarski rast potaknuti njezini građevinski projekti. Oni su trebali početi upravo sada. A nisu. To je prvi minus.

Te su projekte trebale pokrenuti javne tvrtke. Prezaduženi tromi sustavi koji su godinama imali samo jednu zadaću - zaposliti što više rođaka i nećaka koji će do kraja života sisati državnu sisu. Vlada je morala znati da je nemoguće da takve tvrtke pokrenu takav zamah i to tako brzo. To je drugi minus.

Ono što je najgore od svega, narodu je taj državni ulagački tsunami energetskih projekata i građenja škola PR-ovski predstavljen kao nešto što će pokrenuti gospodarstvo. Što je nemoguće. Mogu se samo kratkoročno oživjeti građevinske tvrtke i može se statistički pojačati rast BDP-a. Ali vrlo malo. Nove škole, bolje ceste i jeftinija domaća energija ne mogu biti zalog boljeg života sljedećih 50 godina. To je treći minus.

O svemu tome intenzivno sam razmišljao hodajući prema poziciji za javljanje uživo ispred Vlade. Vijest je bila pad BDP-a. Nakon moje kratke ekonomske analize, Mislav je počeo svoj razgovor s premijerom. Pretvorio sam se u uho. I nakon svih tih nerealnih najava da će ekonomiju pokrenuti javni radovi, Milanović na početku intervjua napokon priznaje: neće nas spasiti lopate! Pa nismo u '46-oj! A njegovi su ministri do sada tvrdili da hoće. I ja sam se nalupao po tipkovnici kao lud objašnjavajući nekoliko puta da to nema veza s oporavkom i da nam trebaju strane investicije u tvornice i sve to.

Ali evo sad premijer, čiju elokvenciju i iskren stav doista cijenim, demantira svoje ministre pritisnut lošim vijestima. To je četvrti i najveći minus za Vladu od mene doživljen tog tropsko-vlažnog kasnosvibanjskog dana, a napisan u ovom ranolipanjskom komentaru.

Vlada je sa svojim optimističnim procjenama o ovogodišnjem oporavku sama sebi nepotrebno napravila problem. Njega premijer sa svojim vještim komuniciranjem može ublažiti, ali ga ne može izbrisati. U početnim procjenama rasta Vlada je trebala biti puno fleksibilnija. Ostaviti mogućnost gospodarskog pada kao opciju. Jer vidjelo se i na početku godine da je to najvjerojatnija realnost.

Ovako je Vlada svojim kritičarima napravila uslugu. Servirala im je mogućnost da ih, zbog pretjeranog optimizma i moguće krive procjene rasta, proglase neuspješnima. Pa čak i uz sve mjere uvođenja reda u sustav i povijesno smanjivanje proračunskih rashoda.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene