Hrvatsku će u Marakešu u prosincu predstavljati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, nakon što je onamo odbila ići predsjednica Republike. Vlada je cijeli dokument poslala zastupnicima na raspravu, tvrdeći da nema ništa sporno. Ali Bruna Esih tvrdi - ovaj dokument je kao Istanbulska konvencija.

Galerija


Davor Božinović sprema se na put u Marakeš. Prije toga će u Hrvatskom saboru još jednom braniti dokument dok šefica diplomacije ponavlja - to je samo katalog mjera.

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Centar političke moći našao se pod kišom metaka, a na koronakalendaru obaraju se rekordi Bojan Glavašević Glavašević objavio poruke pune govora mržnje koje je primio i poručio: "Taj problem postoji i puno prije nego što ga je Plenković imao nesreću okusiti"

„Globalni kompakt nije sporazum i nije obvezujući, on se ne potpisuje“, kaže ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Vlada tvrdi svaka država će odlučivati što će primjenjivati, no Bruna Esih misli suprotno.

„Nije isključeno kao i do sada da se pojavi neobvezujući dokumnet pa se pojavi UN rezolucija pa dolazi međunarodni zakon kao sto smo imali sa Istanbulskom konvencijom“, kaže Esih.

Premijer kaže kako njegova Vlada neće podleći lažima.

„ Hrvatska mora voditi odgovornu i racionalnu politiku i ne podlježući bilo kakvim poluinformacijama i kreiranju panike“, smatra Plenković.

Esih: "Premijer širi mržnju"

Bruna Esih smatra da ona ne širi paniku, a za to optužuje osobno premijera.

„Pa ja njega pitam hoće li smatrati odgovornim sto širenjem mržnje prema zastupnici otvara mogućnost da me na ulici vrijeđaju i kažu mi da sam nacist ili fašist“, kazala je Esih.

Premijer Plenković danima tvrdi kako ima jedinstvenu potporu svojih HDZ-ovaca, ali nije baš tako.

„Sama bit seljenja na globalnoj razni je ok, ali možda nije trebalo ulaziti u neke stvari detaljno i ja želim o tome raspraviti“, kaže Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova. 

Marakeški dokument predmet je spora predsjednice i Vlade.

Za Predsjednicu ili premijera

Vesna Pusić kaže sve zbog predizborne kampanje Kolinde Grabar Kitarović koja se priklonila protivnicima dokumenta o legalnim migrantima.

„Sama činjenica da se spominju riječi migracija i migranti koji sada nose sama po sebi veliki politički naboj“, kaže Pusić.

Hrvatski političari, posebno oni na vlasti, dobili su još jedan dokument na kojem se mogu svrstati za koga su - predsjednicu ili premijera.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr